7 végzetes pillanat

Hazatért Németországba a negyven éve palesztin terroristák által eltérített repülőgép

2017. szeptember 26. 11:21 MTI

Negyven évvel eltérítése után visszatért szombaton Németországba a palesztin terroristák által 1977-ben Szomáliába irányított Lufthansa-repülőgép.  A Landshut néven ismert kirostált Boeing 737-es típusú utasszállító fő részegységeit két szállítógép fedélzetén vitték vissza Brazíliából Friedrichshafenbe.

Az 1977-ben eltérített német repülőgép

A repülőgépet restaurálási munkálatokat után a Boden-tó partján fekvő friedrichshafeni Dornier repüléstani múzeumban állítják ki modernkori emlékműként az 1977-ben történteknek. A tervek szerint a repülőgép eltérítését és utasainak kiszabadítását fogják bemutatni a tárlaton.

A gép további alkatrészei várhatóan szerdán érkeznek vissza Németországba. 1977. október 13-án négy palesztin a szomáliai Mogadishuba térítette a Lufthansa német légitársaság Palma de Mallorcából Frankfurtba tartó járatát. A palesztinok akciójukkal a Hans-Martin Schleyer német bankár elrablását végrehajtó németországi terrorista csoporttal, a Vörös Hadsereg Frakcióval (RAF) működtek együtt.

A 91 túszért cserében „német és palesztin elvtársak” szabadon engedését követelték, de a bonni kormány nem volt hajlandó engedni. Több napi bolyongás után a gép végül a szomáliai Mogadishu repülőterén szállt le. Ott a német különleges szolgálat, a GSG-9 kommandósai október 18-án megrohamozták a gépet, és a túszokat kiszabadították. A rajtaütés során meghalt három terrorista, akik az előző napon agyonlőtték a gép kapitányát, Jürgen Schumannt.

Az utasszállító a terrorcselekményt követően a Lufthansa színeiben repült tovább 1985-ig, végül a brazil légitársaság tulajdonába került, majd miután kivonták a szolgálatból, a Fortaleza reptéren kötött ki, ahol évekig leselejtezettként állt. Sigmar Gabriel német külügyminiszter a Landshutot és utasainak kiszabadítását egy szabad társadalom megtestesült szimbólumának nevezte, amely – mint fogalmazott – nem hagyja magát legyűrni a félelem és a terrorizmus által.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!