2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Hátborzongató emberrabló programot folytatott Japánban az észak-koreai rezsim

2021. január 12. 18:05 Múlt-kor

1977 és 1983 között legalább 17 japán állampolgárt raboltak el a szigetországból észak-koreai kémek, azonban a japán hatóságok szerint lehetséges, hogy valójában további 800 emberről is szó lehet.

Jokota Megumi
Jokota Megumi egy, már Észak-Koreában készült fotón. Habár az észak-koreai hatóságok azt állítják, a lány később öngyilkos lett, családja kitart hitében, hogy még életben lehet.

Nyomtalan eltűnés

1977. november 15-én a 13 éves Jokota Megumi éppen tollaslabda-edzésről sétált hazafelé Japán Niigata tartományában. A tollaspályától  mindössze hét percre volt az otthona, és Megumi pontos lány hírében állt.

Amikor a sarkon elköszönt barátaitól, mindössze száz méter választotta el otthon váró édesanyjától.

Amikor lányuk nem ért haza időben, szülei tudták, hogy valami baj történhetett. Miután környék mélyreható átfésülése során sem került elő semmiféle nyom, Jokota Szakie és Sigeru úgy hitték, lányuknak örökre nyoma veszett. Az igazság azonban sokkal borzasztóbb volt.

Megumi egy rozsdás halászhajó rakterében ébredt, amely már Észak-Korea felé tartott. A kamaszlány egyike volt a csak „észak-koreai emberrabló programnak” nevezett titkosszolgálati műveletsorozat 17 bizonyított áldozatának. A program keretében valójában akár japán állampolgárok százait is elhurcolhatták akaratuk ellenére a „remetekirályságba”.

Az 1977 és 1983 között zajló műveletek során számos különféle okból raboltak el az észak-koreai titkosszolgálatok japán embereket.

Egyeseket szaktudásukért, amelyet a világtól elzárkózó diktatúra vezetői kívántak kamatoztatni, másokból a Kim-rezsimhez hű kémeket akartak faragni, akiket aztán visszaküldhetnek Japánba, megint másokat pedig feleségek gyanánt raboltak el egy Észak-Koreában rejtőzködő japán terrorszervezet tagjai számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Az elraboltak Észak-Koreában született gyermekeinek hazatérése 2004-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)Jokota Megumi édesanyja, Jokota Szakie (j2) és egy észak-koreai disszidens család tagjai George W. Bush amerikai elnökkel a washingtoni Fehér Házban, 2006. (kép forrása: Wikimedia Commons)A bal oldali fotón állítólag az immár felnőtt Jokota Megumi látható, jobbra egy még Japánban készült fotóÉszak-koreai halászhajó (kép forrása: Wikimedia Commons)Kim Dzsongil (bsz) egy oroszországi látogatáson, 2011. (kép forrása: Wikimedia Commons)Kim Ir Szen 1950-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár