2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Három kiállítás kíséri a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust a Pesti Vigadóban

2021. augusztus 4. 11:16 MTI

Három tematikus kiállítást lát vendégül a szeptember 5. és 12. között tartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK2020) részeként saját székházában, a Pesti Vigadóban keddtől a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

Vigadó
A Pesti Vigadó

Orcád világossága címmel a Magyarország negyedik legnagyobb keresztény felekezetét alkotó görögkatolikus egyház egyházművészeti kincseiből látható kiállítás a Görögkatolikus Metropólia szervezésében – közölte az MTI-vel kedden az MMA.

A tárlat azt mutatja be gazdag tárgyanyag és számos interaktív felület segítségével, hogy kik a görögkatolikusok, hol élnek, és hogy milyen a Kárpát-vidék sajátos ikonfestészete és liturgikus tárgykultúrája.

Mint a közlemény emlékeztet, a Közép- és Kelet-Európában élő görögkatolikus egyházak sajátos fejlődési utat jártak be a keleti és nyugati egyházi és kulturális centrumoktól való távolság miatt. A magyar görögkatolikusok sajátos Kárpát-vidéki egyházi művészetet és kultúrát teremtettek meg a 17-19. század között, amely visszatükröz sokféle kulturális hatást, a közösségben lejátszódó társadalmi, etnikai változásokat.

A Legyetek tanúim című kiállítás a Budapesten 1938. május 25. és 29. között megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékezetét dolgozza fel a fennmaradt tárgyi emlékek, írásos, képi és hangzó dokumentumok bemutatásával. A látogatók végigkövethetik az előkészületeket, a kongresszusi napok eseményeit és a rendezvény utóhatását.

A tárlatot az esztergomi Keresztény Múzeum az idei Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkárságának megbízásából rendezi meg.

A NEK2020 rendezvényeként nyílt meg az Ezerarcú szeretet című kiállítás, a római katolikus egyház szolgáló szeretetéről.

A Katolikus Karitász által szervezett tárlat a szeretetet cselekedeteinek nemzetközi és magyarországi vonatkozásait és sokszínűségét, az egyház rászorulókért, bajba jutottakért végzett tevékenységét mutatja be látványos installációkkal, érdekes tárgyakkal, interaktív eszközökkel - áll a közleményben.

A kiállításokhoz kapcsolódóan a Pesti Vigadó kísérőrendezvényekkel is várja az érdeklődőket.

Az Éneklő Kedd(v)ek során a kiállítás nyitvatartása alatt minden kedden görögkatolikus kórusok és kántorok nyújtanak betekintést a görögkatolikus dallamkincs sokszínű örökségébe, liturgikus és népi énekek közös éneklésével, tanulásával. A Szombati csengettyűzésen pedig a Szent Efrém Férfikar tagjai 30-35 perces, gyerekeknek szóló interaktív zenei foglalkozásokkal készülnek a kiállítótérben szombatonként.

A kiállítások közös jeggyel, szeptember 19-ig tekinthetők meg a Pesti Vigadóban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár