2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamarosan megoldódhat az egyiptológia legnagyobb rejtélye

2015. szeptember 28. 09:41 MTI

Hétfőn kezdi meg Nofertiti királyné feltételezett sírjának kutatását a Királyok völgyében Nicholas Reeves brit régész, aki úgy véli, hogy a Luxorban lévő Tutanhamon-sír rejtheti a híres egyiptomi királyné maradványait. 

Az egyiptomi műemlékvédelmi múzeum hívta meg a brit régészt, aki Mamdúh ed-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszter, valamint egyiptomi és külföldi szakemberek társaságban utazik Luxorba, hogy megpróbálják igazolni Reeves elméletét a szépséges egyiptomi királyné sírjáról. Reeves a gyermekfáraó sírkamrájának északi falát fogja megvizsgálni a legkorszerűbb eszközökkel, hogy feltárja, lehet-e mögötte egy akkora kamra, ahol elhelyezhették Nofertiti szarkofágját.

A brit szakértő Tutanhamon sírjának kialakításából jutott arra a következtetésre, hogy azt eredetileg királynénak, nem pedig királynak építették. Augusztusban állt elő azzal az elméletével, hogy Tutanhamon sírja két befalazott és mindeddig észrevétlenül maradt átjárót rejt, amelyek egyike mögött egy raktárhelyiség, a másik mögött viszont az egyedülálló szépségéről és nagy hatalmáról ismert Nofertiti sírja rejtőzhet. A királynéról DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja.

A vizsgálatok eredményeiről akkor fognak beszámolni, amikor a csoport Luxorból visszatér Kairóba. Reeves az al-Ahram egyiptomi napilapnak elmondta, mindaddig semmilyen közleményt nem fognak kiadni, amíg folynak a tudományos kutatások. Nofertiti Ehnaton fáraónak, a XVIII. dinasztia tizedik uralkodójának a felesége volt. Sírjának holléte az egyiptológia mindmáig talán legnagyobb megoldatlan rejtélye. Tudósok egy része feltételezi, hogy a férje által alapított fővárosban, Amarnában helyezték nyugalomra, míg mások úgy vélik, holtteste egyike azon két múmiának, amelyeket korábban a Királyok völgyében találtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár