2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hadijátékok, interaktív bemutatók, zene és tánc is lesz a 12. Tatai Patarán

2019. május 24. 16:28 MTI

Több mint 300 hagyományőrző vitéz részvételével négy nagy hadijáték várja a közönséget a 12. Tatai Patara török kori történelmi fesztiválon május 31. és június 2. között.

A fesztivál célja hitelesen felidézni, hogy 1597. május 23-án Pálffy Miklós csaknem háromezer fős seregével először petárdával berobbantotta a tatai vár kapuját, majd lerohanta és visszafoglalta a törökök által megszállt erődítményt - mondta el Zombori Mihály, a Tatai Patara főszervezője csütörtökön Budapesten.

Május 31-én, pénteken a Deák Patarán a résztvevő iskolás csoportok bevezetést kapnak a puskázás történetébe - hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Kisné Cseh Júlia, a Tatabányai Múzeum főmunkatársa. Hozzáfűzte: a gyerekek az egész hétvégén ismeretterjesztő foglalkozásokon, interaktív bemutatókon és zenés-táncos bemutatókon ismerkedhetnek a korabeli végvári vitézek és helybéliek mindennapi életével.

Yakup Gül, a Yunus Emre Kulturális Intézet igazgatója kiemelte: többek között török bazár, teabemutató, török kávéfőzés, tánc és népzenei bemutató is várja az érdeklődőket a Tatai Patarán, valamint Rejtett részletekkel címmel kiállítás nyílik a tatai várban Isil Arisoy Kaya fotóiból.

Lőrincz Gábor ezredes, a tatai 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka hangsúlyozta: a Zrínyi 2026 haderő-fejlesztési programban beszerzett új fegyverek egy része is látható lesz a dandár hagyományos haditechnikai bemutatóján.

Michl József, Tata polgármestere úgy fogalmazott: a Tatai Patara a történelemmel találkozás fantasztikus élményét kínálja a látogatóknak, mindenki számára átélhetővé teszi a több száz évvel ezelőtti eseményeket.

A nemzetközi néptáncfesztiválon idén 14 együttes 300 táncosa lép fel a Tatai Patara ideje alatt. A katonazenekari találkozón négy együttest hallgathat meg a közönség - derült ki a sajtótájékoztatón.

A fesztivál részletes programja a tataipatara.hu oldalon érhető el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár