2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyerekharcos múmiáját rejtette a titokzatos nyírfakéreg-koporsó

2015. július 20. 16:11

A tudósok nemrég feltárták azt július elején Szibériában - az északi sarkkörtől nem messze fekvő Szalehard városa közelében található rejtélyes Zelenij Járnál - talált nyírfakérget, amelynek felfedezésekor a kutatók úgy gondolták, egy múmia fekszik benne. Feltevésük beigazolódott, a különös koporsó ugyanis egy bronzkori gyermekharcos maradványait rejtette. Bár az északi fekvése ellenére Perzsiához köthető, titokzatos középkori civilizációhoz tartozó Zelenij Járnál már korábban is számos régészeti leletek találtak, 2002 óta ez az első, itt felfedezett múmia. 

A tudósok először MRI-vigzsálatok segítségével tanulmányozták a nyírfakéreg tartalmát, majd elkezdték felbontani a "fakéreggubót." Kiderült, a holttest a ráhelyezett réz- vagy bronzlemezeknek köszönhetően - a jobb kezet és a lábakat kivéve - szinte teljes egészében mumifikálódott. A koporsó egy 6-7 éves kisfiú maradványait rejtette. "Azért gondoljuk úgy, hogy egy fiú volt, mert egy kis bronzbaltát, valamint néhány éles szerszámot is találtunk a test mellett, amelyeket egyelőre nem tudtunk beazonosítani."

A test két rétegbe volt beburkolva: rénszarvasprémbe, valamint egy puhább anyagba, de a kutatók csak azután tudják megmondani, hogy milyen állat prémjéről van szó, ha Jekatyerinburgban részletesen elemezték az ősi takarót. A régészek a maradványok mellett egy medvealakú medált, egy kis bronzbaltát, valamint bronzgyűrűket is találtak. A tárgyak alapján a kutatók arra következtetnek, hogy a fakéregkoporsó nem egy szegény fiú maradványait rejtette.

Natalia Fjodorovna régész felhívta rá a figyelmet, hogy ha összehasonlítjuk a korábban a területen talált gyermekmaradványokkal, sok hasonlóságot találunk, többek között azt, hogy minden gyermeket ruha nélkül, prémbe bugyolálva temettek el. Eltérések mutatkoznak azonban a koporsóként szolgáló fagubó felépítésében, és az is ritka, hogy ennyi tárgyat találjanak egy gyerekmúmia mellett - tette hozzá a kutató. A tudósok jelenleg egy második MRI-vizsgálatot folytatnak annak érdekében, hogy további részletek is kiderüljenek a formabontó leletről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár