2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Fülöp herceg életét mutatja be a windsori kastély új kiállítása

2021. június 25. 12:37 MTI

A közelmúltban elhunyt Fülöp herceg, II. Erzsébet brit királynő férje előtt tisztelgő kiállítás nyílik csütörtökön a windsori kastélyban. Az életútját és örökségét felidéző tárlaton azokat a mesés ajándéktárgyakat is láthatja a közönség, amelyeket az uralkodó férje tengerentúli hivatalos útjain kapott.

Fülöp és Erzsébet
Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő Belfastban, 2012.

Eredetileg 100. születésnapjára készült a kiállítás

A Prince Philip: A Celebration című kiállításon több mint száz olyan tárgy szerepel, amely Edinburgh hercegének életéhez kötődik. Fülöp herceg, aki több mint hét évtizeden át képviselte a brit uralkodóházat hivatalos rendezvényeken és látogatásokon, 99 évesen április 9-én hunyt el.

A kiállított tárgyak között van az a sakk-készlet, amelyet Nelson Mandela vitt ajándékba Fülöpnek, mikor 1996-ban Angliába látogatott, valamint egy pár szintén ajándékba kapott cowboycsizma, amelyre a Prince és Philip szavakat írták arannyal a herceg 1991-es texasi látogatása alkalmából.

A kiállítás kurátora, Sally Goodsir elmondta, hogy a tárlattal eredetileg Fülöp herceg 100. születésnapjára készültek. A herceg június 10-én töltötte volna be századik évét. A szervezők szerint Fülöp herceg tudott a kiállításról, és annak tartalmát is ismerte.

A tárlaton az a ruha és korona is látható, amelyet Fülöp herceg 1953-ban, II. Erzsébet királynő koronázásán viselt. Azt a széket, amelyen a Buckingham-palotában rendszerint Erzsébet királynő mellett ült, először állítják ki a windsori kastélyban.

Ugyancsak először tekintheti meg a közönség a hercegről készült portrét, amelyet 2017-ben, hivatali teendőitől való visszavonulásának évében festettek róla. Ralph Heimans festménye kék-piros windsori egyenruhában ábrázolja a herceget a windsori kastély hosszú folyosóján állva.

A kiállítást szeptember 20-ig láthatja a közönség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár