2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Férjéért esküdött bosszút a nácik ellen küzdő amazon, Violette Szabo

2022. május 2. 18:17 Múlt-kor

A bosszú angyala

Violette ekkor egy repülőgépgyárban dolgozott, ám a keserű özvegy módot akart találni arra, hogy törlessze az adósságát a németek felé, amiért azok megölték a férjét. Ilyen körülmények között talált rá az SOE.

A Special Operations Executive-et (Különleges Műveletek Igazgatósága) 1940 nyarán hozták létre, hogy megszervezzék a megszállt Európában az ellenállást. Mikor kinevezték az élére Hugh Daltont, Churchill azt mondta neki: „menjen, és borítsa lángba Európát”.

Az SOE a kémtevékenység csaknem teljes spektrumát felvonultatta, hogy minél nagyobb akadályokat gördítsen a Harmadik Birodalom működése elé. Vasutakat, hidakat, erőműveket robbantottak fel, és szabotálták a hadianyag-szállítmányokat is. Az SOE képezte ki például Reinhard Heydrich merénylőit, bár a halálát követő megtorlás miatt a náci vezetők elleni közvetlen támadásoktól a háború későbbi szakaszában tartózkodtak.

Nem tisztázott, hogy Violette Szabo miként került az SOE látókörébe. Alighanem azért választották ki, mert folyékonyan beszélt franciául, és emellett kifejezetten fittnek és erősnek számított, valamint tudott bánni a fegyverekkel is.

Az SOE elküldte őt kiképzésre, ahol bár nagyon igyekezett, nem voltak vele maradéktalanul elégedettek. Néhány feljegyzés kétségbe vonta az alkalmasságát, mivel túlságosan heves vérmérsékletről tett tanúbizonyságot és hiányzott a megfelelő felelősségérzete is. Még nagyobb problémát jelentett, hogy erőteljes angol akcentussal beszélte a francia nyelvet.

Az ejtőernyős kiképzése sem ment simán: az első alkalommal rosszul fogott talajt, és kificamította a bokáját. Ám felgyógyulása után teljesítette a kiképzésnek ezt a szakaszát is, és a fenti vélemények ellenére az SOE végül bevethetőnek nyilvánította Violette-et.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Women's Land Army önkéntesei fakitermelésben vesznek részt a Suffolk megyei Bury St Edmunds közelében, 1941.A nőket a Women's Land Armyhoz való csatlakozásra buzdító plakát a második világháborúbólAz általa csak „szép hölgynek” nevezett édesanyja képét szemlélő Tania 1947-ben. Édesanyjáról nemigen voltak személyes emlékei, mivel csak kétéves koráig éltek együtt. A fénykép mellett látható György-kereszttel halála után tüntették ki Violette Szabót.Rádióhasználatot tanuló francia ellenállók, 1942.Violette Szabo egy 1944-ben készült fényképenViolette lánya, Tania édesanyja kitüntetéseivelA ravensbrücki koncentrációs tábor foglyai 1945 márciusábanTania Szabo édesanyja György-keresztjével 2015-ben

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár