2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fél évszázada üzemel a Műegyetem oktatóreaktora

2021. június 15. 11:40 MTI

Ötven évvel ezelőtt avatták fel Magyarország egyetlen oktatóreaktorát Budapesten; az évfordulóra ünnepi konferenciával emlékezett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

„A hazai villamosenergia-termelés felét atomerőműben állítjuk elő, amelynek alapfeltétele a hazai szakember utánpótlás, valamint kutatásfejlesztés és innováció. Ehhez kulcsfontosságú a BME oktatóreaktor és a kapcsolódó képzések” – idézte Süli Jánost, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős minisztert az intézmény által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény.

Magyarország időrendben második, teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű nukleáris létesítményének 50. „születésnapját” egy hibrid rendezvénnyel pénteken ünnepelte meg a Műegyetem.

Mint írták, a BME Oktatóreaktora 1971 júniusa óta szolgálja a nukleáris gyakorlati oktatást és képzést. Az elmúlt ötven évben a reaktor folyamatosan a legfontosabb felsőoktatási, az elméleti mellett gyakorlati ismereteket is nyújtó képzőhely az országban és a régióban. Sok ezerre tehető azoknak a fizikusoknak, energetikai és egyéb mérnököknek a száma, akik az oktatóreaktorban sajátíthatták el az atomenergetika és a nukleáris technika biztonságos alkalmazásának részleteit. Az intézmény több mint 350 reaktortechnikai szakmérnök, az iparban vezető szerepet betöltő szakember képzésében játszott fontos szerepet.

„Az oktatóreaktor félévszázados története a műegyetem ipari szerepvállalásának jelentős példája, a kapcsolódó, hazánkban egyedülálló képzések indításával és az iparág hazai jövőjét is megalapozó kutatásokkal” – összegzett a konferencián Józsa János, a BME rektora.

A kommüniké kiemelte, hogy a magyar nukleáris iparban dolgozó közép- és felsővezetők szinte kivétel nélkül részt vettek műegyetemi alap- vagy mesterképzésben, valamint itteni szakirányú továbbképzésben, amelynek gyakorlati részeit az Oktatóreaktornál végezték el.

A rendezvényen Czifrus Szabolcs, a BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatója és az intézet számos oktatója számolt be a reaktorban zajló oktatási és kutatási munkáról, valamint annak eredményeiről. 2000 óta mintegy húsz EU-pályázatot nyert az intézet, jelenleg hat H2020-as Euratom pályázatban vesznek részt az intézet munkatársai, rangos európai és tengerentúli egyetemekkel, kutatóintézetekkel együttműködve. Több pályázat célja az Oktatóreaktor nemzetközi oktatási szerepének erősítése.

A Műegyetem világszerte hetedik azon egyetemek sorában, amelyek a nukleáristechnológia-menedzsment képzéshez megszerezték a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) tanúsítványát. A BME kínálata tavaly szeptemberben bővült az újabb, most nemzetközi szinten is elismert négy féléves képzéssel. A nukleáristechnológia-menedzsment képzés programja kombinálja az egyetemen jelentős múlttal rendelkező reaktortechnikai szakmérnöki és a menedzserképzést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár