2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Esztergomból a Westminster székesegyházba került Becket Tamás ereklyéje

2016. május 24. 10:59 MTI

Becket Szent Tamás évszázadok során megőrzött ereklyéjét Magyarország annak jeleként hozta el az Egyesült Királyságba, hogy hiszi, vannak időtálló - igaz, időről időre védelemre szoruló - örök emberi értékek - mondta hétfő este Londonban Áder János. A köztársasági elnök annak a nagyszabású rendezvénysorozatnak a nyitónapján beszélt, amelynek keretében a héten bemutatják Nagy-Britanniában Becket Szent Tamás, Canterbury mártír érseke Esztergomban őrzött ereklyéjét.

Becket Tamás

Áder János a Westminster székesegyházban - az angol-walesi katolikus közösség londoni főtemplomában - Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek által bemutatott szentmise után beszélt Becket Tamás életének és tevékenységének máig érvényes tanulságairól. A szertartás után rendezett fogadáson a köztársasági elnök a tisztességet, a hűséget, a méltóságot, a törvénytisztelet és a szabadságot említette az örök emberi értékek sorában. Hangsúlyozta: Európa ilyen értékeken nyugszik.

Beszédében utalt a Nobel-díjas író, T.S. Eliot Becket meggyilkolásáról szóló verses drámájára. Áder János szerint a mű mintha azt sugallná, hogy Becket nemcsak a maga vagy egyháza igazát védte, hanem egy örökérvényű igazságot is: a törvények betartásának kötelezettségét, a hatalommal szembeni kiállás szabadságát.

Európa története nemcsak háborúskodások, cselvetések, álnok viták és politikai játszmák végtelen sora, hanem a közösen vallott értékek története is. Ennek egyik fontos példája, hogy a Magna Carta és a magyarok Aranybullája mindössze hét év különbséggel született, 1215-ben, illetve 1222-ben. Mindkettőt hasonló törekvések hívták életre, célul tűzve, hogy szilárd pillérekre építsék az állam rendjét, biztos törvényi alapot adjanak egy országnak - hangsúlyozta a köztársasági elnök. "Mi, angolok és magyarok hisszük, hogy az ősök tisztelete, a törvény becsülete és a hagyományok megőrzése nélkül egyetlen nemzet sem lehet erős, márpedig erős nemzetek nélkül nincs erős Európa" - tette hozzá.

Kijelentette: Európa erejét a történelmi hagyományaikra, értékeikre büszke, identitásukat megtartó nemzetek adják, amelyek képesek felmutatni sok évszázados kultúrájuk egyediségét, és a XXI. század új társadalmi, politikai kihívásai közepette is van erejük megvédeni azt. Vincent Nichols, Westminster érseke, az angol-walesi katolikus egyház első számú vallási méltósága a fogadáson felszólalva hangsúlyozta: Becket Tamás életének tanulságai közé tartozik, hogy a hatalom és az egyház viszonya soha nem egyszerű, soha nem könnyű. Ez Magyarország és Anglia történelméből is élénken kiviláglik - tette hozzá.

Erdő Péter hétfő este Áder János és felesége, valamint Vincent Nichols jelenlétében tartotta meg szentmiséjét a Westminster székesegyházban, amelynek oltárán elhelyezték az Esztergomból hozott Becket-ereklyét az Angliában őrzött Becket-relikviákkal együtt. A Becket-relikvia nagy-britanniai bemutatásának jelentőségéről Erdő Péter a szertartás előtt magyar újságíróknak elmondta: a XII. században Európa püspökei nagyon közel álltak egymáshoz, Bánfy Lukács akkori esztergomi érsek például ugyanabban az évben tanult Párizsban, mint Becket Tamás.

Mindkettőjük életében voltak olyan időszakok, amikor hazájuk uralkodójával szoros kapcsolatokat ápoltak, és olyanok is, amikor az egyház által képviselt eszmények mellett kiállva, ellentétbe kerültek az uralkodóval. Ezt a közös élményt Becket Tamás mártírhalála után egész Európában nagyon sok püspök meg akarta örökíteni, tisztelegve a mártír érsek emléke előtt. Így volt ez Magyarországon is, ahol az elsők között emeltek templomot Becket Tamás tiszteletére - fejtegette Erdő Péter.

Ez is azt mutatja, hogy vannak olyan lelki értékek, amelyek összekötik Európa népeit, és ez Anglia és Magyarország esetében is így van - tette hozzá. Kedden az Esztergomból hozott Becket-ereklyét az Angliában őrzött relikviákkal együtt a Westminster-apátság, az anglikán egyház londoni koronázó főtemploma fogadja ünnepélyes szertartással, Áder János köztársasági elnök jelenlétében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Becket Tamás ereklyéje
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár