2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Érintetlen, 2700 éves sírt tártak fel Peruban

2015. szeptember 22. 16:55

Japán és perui régészekből álló kutatócsapat Peru északi részén egy 2700 éves sírra bukkant, ahol a Pacopampa-kultúra két főpapja nyugodott. A sírkamrában többek között aranygömbökből álló nyakláncot és egy jaguárfej körül tekergő kígyó motívum által díszített edény is találtak.

A nem mindennapi felfedezésre a latin-amerikai ország fővárosától, Limától mintegy 800 kilométerre északra, Cajamarca megyében bukkantak, mondta el Daniel Morales a Latin American Herald Tribune-nek. Hozzátette: a régészek a sírt a kígyó és a jaguár papjainak sírkamrájának nevezték el, ugyanis az egyik emberi maradvány mellett lévő edényen egy jaguárfej körül tekergő kígyó motívuma jelent meg. A másik főpap mellé egy 13 darab ovális, nyolcasokat formáló, aranygömbökből álló nyakláncot (lásd a lenti képen) temettek el, míg társa oldalához egy szintén jaguár és kígyó díszítette, körülbelül húsz centiméter magas flaskát helyeztek.

Az egyik főpap feje dél felé, míg a másiké észak felé nézett, mindkét holttest egy faragott kövekből kirakott, négyzet alakú falak által határolt részen nyugodott, ahová lépcsők vezettek le. „A két emberi csontvázat azon a helyen találtuk meg, ahol különböző vallási szertartásokat rendeztek, így erős a gyanúnk arra, hogy ez a két főpap lehetett egykoron a felelős az ünnepi ceremóniákért a Pacopampa-kultúra virágkorában, vagyis valamikor i. e. 800 és 500 között” – magyarázta Morales.

A Japán Nemzeti Néprajzi Múzeum kutatóiból és a perui San Marcos Egyetem régészeiből összeálló tudóscsapatot a japán Judzsi Seki koordinálta az Andok átlagosan 2100 méter magas hegyein, ahol a Pacopampa-kultúra i. e. 1200 és 500 között létezett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár