2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Emléktáblát kapott Bob Marley egykori londoni lakhelye

2019. október 2. 12:08 MTI

Emléktáblát avattak fel Bob Marley egykori nyugat-londoni otthonánál, ahol 1977-ben élt a legendás reggaezenész. Az Oakley Street 42. szám alatti épület bejáratához az English Heritage brit örökségvédelmi szervezet úgynevezett kék tábláját (blue plaque) helyezték ki.

emléktábla
Kép forrása: parameter.sk / Daily Mail

Korabeli beszámolók szerint ez a ház volt Marley és zenekarának, a The Wailersnek a főhadiszállása és az énekes-dalszerző elsődleges lakcíme 1977-ben. A banda akkoriban készítette az Exodus című nagylemezét, amelynek sikere nemzetközi ismertséget hozott Marley-nek.

Az emléktáblát Benjamin Zephaniah író és David Olusoga történész, televíziós műsorvezető avatták fel. Olusoga beszédében „kulturális ikonnak” nevezte Marley-t, aki „kitaposta az utat a többi fekete művész számára”.

A jamaicai Marley 1963-ban kezdett fellépni a The Wailersszel, 1974-től már szólóban zenélt. Nagyon fiatalon, 36 éves korában, 1981-ben hunyt el rákban.

Múlhatatlan szerepe volt a reggaezene népszerűsítésében, lemezeiből világszerte 75 millió példányt adtak el. Legismertebb számai között szerepel a Stir It Up, a Get Up, Stand Up, a Buffalo Soldier és a Redemption Song.

Az English Heritage kék tábláját olyan néhai közéleti személyiségek - köztük sportolók, politikusok, színészek - emlékére szokták elhelyezni, akiknek tevékenységét az utókor kiemelkedőnek ítéli. A korábbi „kitüntetettek” között van John Lennon, Freddie Mercury és Mozart is.

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!