2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Élőszereplős előadások és interaktív programok is várják az érdeklődőket az emlékhelyek napján

2021. június 8. 10:54 MTI

Ingyenes rendezvényekkel várja az érdeklődőket a Nemzeti Örökség Intézete június 20-án az emlékhelyek napján országszerte.

egri vár
Hagyományőrzők az egri várban

A Fiumei úti sírkertben délelőtt 10 és 15 óra között buszos túrák indulnak, emellett tematikus sétákon is részt vehetnek az érdeklődők. A főbejárathoz közeli Apponyi-hintó előtti téren 17 órakor átadják Az Év Emlékhelye 2021 díjat, megnyílik az Anonymus Projekt – Ligeti 150 tárlat és az azonos nevű pályázat nyerteseinek díjátadóját is megrendezik. Este 19 órától az Így szerettek ők című produkció tekinthető meg a Kossuth-mauzóleum előtti téren Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, valamint Gryllus Dorka és Simon Kornél előadásában, a Kaláka együttes közreműködésével. A programokra regisztráció szükséges – közölte a Nemzeti Örökség Intézete az MTI-vel.

Székesfehérváron, az idei rendezvény nyitóhelyszínén mutatja be a Magyar Nemzeti Bank az emlékhelyek-érmesorozat legújabb darabját, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot ábrázoló emlékérmét.

A székesfehérvári nemzeti emlékhelyen Vigyázat, építési terület! címmel történelmi kalandjáték indul, valamit élőszereplős sakkszínházi előadás és koncert is színesíti a programokat.

A Mohács Nemzeti Emlékhelyen orgonahangverseny és régészeti szakvezetés fogadja az érdeklődőket, Szegeden toronylátogatáson és idegenvezetéseken, Gödöllőn padlástúrán és épülettörténeti sétákon lehet részt venni, Pannonhalmán az újonnan nyílt Illatmúzeum, Visegrádon csatajelenetek várják a közönséget.

A Szilágyi Dezső téri református templomban bemutatják a 125 évvel ezelőtt Pecz Samu által tervezett, 2021-ben belülről teljesen felújított okostemplomot, Drégely várában Szondi György várkapitány világát korabeli zene, fegyver- és viseletbemutató eleveníti fel.

A muhi csata emlékhelyén egy tatár lovas felderítőcsapat és a templomosok gyalogságának összecsapása elevenedik meg, a sárvári várban máskor zárt szobákba, terekbe is benézhetnek látogatók. Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeuma ingyenesen látogatható, az előre bejelentkező diákcsoportok pedig múzeumpedagógiai foglalkozást is igényelhetnek.

A Nemzeti Örökség Intézete hatodik alkalommal rendezi meg az országos programsorozatot azzal a céllal, hogy ismertebbé tegye a nemzeti és történelmi emlékhelyeket és a hozzájuk kapcsolódó történelmi eseményeket. A legtöbb program ingyenesen vagy kedvezményes jegyárral látogatható, a részleteket az emlékhelyeknapja.hu oldalon lehet megtekinteni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár