2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Előnyt kapnak a felvételinél a marylandi egyetem egykori rabszolgáinak leszármazottai

2016. szeptember 5. 10:51 MTI

Bocsánatot kért a rabszolgasághoz fűződő múltja miatt a jezsuita rend által működtetett washingtoni Georgetown Egyetem, amely a jövőben előnyt biztosít a felvételinél 272 egykori rabszolgája leszármazottainak.

A felsőoktatási intézmény döntése szerint azoknak a Maryland állambeli jezsuita ültetvényeken dolgozó rabszolgáknak a leszármazottai élhetnek a felvételi előnnyel, akiket az egyetem 1838-ban eladott louisianai ültetvényeseknek, hogy kifizethesse adósságait. A mai áron 3,3 millió dollárért "pénzzé tett" rabszolgák szörnyűséges körülmények között robotoltak Lousianában, családok szakadtak szét.

"A köztársaságunk korai éveit formáló gonosz itt is jelen volt" - fogalmazott az egyetem jelenlegi rektora, John DeGioia az eladott rabszolgák leszármazottai előtt. Hozzáfűzte: az egyetem misét tart a megbékélés érdekében, ahol "megbocsátást kérünk a rabszolgaság intézményében való részvételünkért, különösen annak a 272 gyermeknek, nőnek és férfinak az eladásáért, akikre a közösségünk tagjaiként kell tekintenünk".

Az egyetem emellett új intézetet hoz létre a rabszolgasághoz fűződő kapcsolatának kutatására, valamint két épületet is átneveznek, amelyek eddig olyan rektorok nevét viselték, akik szerepet vállaltak az 1838-as döntésben. Az egyik épület a Freedom Hall for Isaac nevet kapja az 1838-ban eladott rabszolgákról vezetett listán szereplő első név után, míg a másik épület új nevével egy fekete tanító, Anne Marie Becraft számára állít emléket. A 18 ezer hallgatóval bíró intézmény emlékhelyet is létesít az egykor ott dolgozó rabszolgák emlékére.

A Georgetown Egyetem lépései túltesznek más amerikai felsőoktatási intézmények, köztük a Harvard, a Brown, a Princeton és az Észak-Karolinai Egyetem rabszolgasággal való szembenézést szolgáló hasonló intézkedésein. Ugyanakkor egyesek szerint nem elég, hogy az eladott rabszolgák leszármazottai ugyanolyan felvételi előnyökhöz jutnak, mint a tanári kar, az egyetemi dolgozók és az öregdiákok gyermekei.

"Továbbra is bízzunk abban, hogy olyan kapcsolatot tudunk kiépíteni Georgetownnal, amely valódi vezekléshez vezet" - mondta Karran Harper Royal, a rabszolgák leszármazottait tömörítő csoport egyik szervezője. Véleménye szerint az iskolának ösztöndíjakat kellett volna felajánlani a leszármazottaknak. Tavaly ősszel több amerikai egyetemen tiltakoztak a diákok a rasszizmus kampuszokon is fellelhető öröksége ellen. A tiltakozás a Missouri Egyetemen az addigi rektor lemondásához vezetett, számos iskolában pedig felülvizsgálták a sokszínűséget szolgáló kötelezettségvállalásokat.

"Georgetown katolikus intézményként nem tud elmenekülni e történet morális problémája elől, mivel az próbára teszi katolikus identitását" - mondta Craig Stephen Wilder, a massachusettsi műegyetem (MIT) történelem professzora.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár