A vörösterror 133 napja

Előkerült Salvador Dalí dajkáját ábrázoló képe

2016. július 28. 10:59 MTI

Előkerült egy holland múzeumból hét éve elrabolt két festmény, egy Salvador Dalí- és egy Tamara de Lempicka-mű - jelentette be egy műalkotásokra specializálódott nyomozó. A két alkotást 2009. május 1-jén, fényes nappal rabolták el fegyveresek az észak-hollandiai Spanbroek városának művészeti múzeumából. 

Philippe Halsman 1948-as képe Dalíról
Philippe Halsman 1948-as képe Dalíról

Dalí 1941-ben készült szürrealista képe, az Ifjúkor (Adolescencia), amely a katalán művészt és szeretett dajkáját ábrázolja, valamint Lempicka 1929-es, La Musicienne (A zenésznő) című érzéki alkotása került meg - jelentette be a Twitteren Arthur Brand nyomozó. "Megtaláltuk a 2009-ben a Scheringa múzeumból ellopott Dalít és Lempickát" - írta a mikroblogra. Két fotót is mellékelt, amelyek őt ábrázolják a festményekkel.

A két alkotást 2009. május 1-jén, fényes nappal rabolták el fegyveresek az észak-hollandiai Spanbroek városának művészeti múzeumából. Az álarcos férfiak fegyvert fogtak a látogatókra és a képtár dolgozóira, majd pár perccel később autóba szálltak és elhajtottak a két festménnyel.

A művek egy bűnbandához kerültek, amely fizetés gyanánt kapta meg a két képet. Mivel a banda nem akarta, hogy a képek megrongálása vagy eladása miatt bűnösnek találják őket, egy közvetítő útján felvették a kapcsolatot a nyomozóval - írta a De Telegraaf holland napilap.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!