2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Élőben közvetítette egy csatorna a több mint ötven életet követelő bradfordi stadiontüzet

2018. május 11. 09:52 MTI

33 éve, 1985. május 11-én történt az angol futball egyik legsúlyosabb katasztrófája: Bradford stadionjában 56 ember égett halálra, és több mint kétszázan megsérültek, amikor tűz ütött ki egy harmadosztályú találkozón.

A Bradford City otthona az utoljára 1911-ben korszerűsített Valley Parade stadion volt, amelynek fából készült szerkezete akkor már korhadozott, a hatóságok több alkalommal is felhívták a klub vezetőinek figyelmét a tűzveszélyre. A harmadosztályú bajnokság utolsó fordulójában, 1985. május 11-én tizenegyezer szurkoló látogatott ki a Lincoln City elleni mérkőzésre, hogy megünnepelje a feljutást a másodosztályba, ahol a Bradford utoljára 1937-ben szerepelt. Örömüket tetézte, hogy kedvelt klubjuk helyzete ez idő tájt szilárdult meg anyagilag, így nem meglepő, hogy a stadionban aznap telt ház volt.

Az első félidő lefújása előtt öt perccel az egyik alapvonal melletti öreg, fából készült lelátón tűz ütött ki. Az építmény a szeles időben pillanatok alatt lángra kapott, négy perc múlva az egész tribün lángolt. A nézőtéren nem volt tűzoltó készülék, az oltást meg sem kísérelhették, mindenhol füst gomolygott. A kijáratok zárva voltak, de a pánikba esett emberek többet feltörtek, így sikerült kijutniuk a szabadba. Más nézők a játéktérre próbáltak menekülni, de a lelátó teteje beomlott, és több száz szurkolót temetett maga alá.

A biztonsági személyzet és a tűz észlelése után hét perccel megérkező tűzoltók megkezdték a stadion evakuálását, de a hatalmas lángok és a nézőtérre betódult tömeg is nehezítette az oltást. A pánikba esett emberek közül többen megtámadták a televíziós stábot. A mérkőzést a Yorkshire Televízió vette fel másnapi sportműsora számára, de amikor az első lángok felcsaptak, az adást élőben kezdték közvetíteni a nagy televíziós csatornák.

A kora hajnalig dolgozó mentőcsapatok a stadion füstölgő romjai között végül 52 holttestet találtak, sokukat csak napokkal később sikerült azonosítani. Négy ember a kórházban halt bele sérüléseibe, köztük a 86 éves Samuel Firth, a klub egykori elnöke. Az áldozatok közül 54 volt a hazai csapat, 2 a Lincoln szurkolója. Több tucatnyian eltűntek, százakat szállítottak kórházba a mentők.

Az egyik túlélő így emlékezett vissza a végzetes eseményekre: "Sohasem láttam még ilyet, a füst fojtogató volt, alig kaptam levegőt." A tragédiát követően II. Erzsébet királynő, Margaret Thatcher miniszterelnök és II. János Pál pápa is nyilvánosan fejezte ki részvétét a gyászoló Bradfordnak. A tűz okát ma sem ismerik pontosan. A legvalószínűbb, hogy egy eldobott cigarettacsikk okozhatta a tűzet, amely a lelátó alatt összegyűlt szemetet lobbantotta lángra.

A sors iróniája, hogy a korhadt lelátót a meccset követő héten bontották volna le és építették volna újra fémelemekből, hogy a csapatnak méltó otthona legyen a másodosztályban. A bradfordi katasztrófa hatására számos kérdés fogalmazódott meg az angol stadionok biztonságát illetően, de a teljes reformra csak az 1989-es hillsboroughi katasztrófa után került sor, amikor 96 szurkoló lelte halálát.

A Bradford stadionjában két szobor emlékeztet a tragédiára: az egyik azon a lelátón, ahol az első lángok felcsaptak, a másik a stadion bejáratánál. A csapat otthoni mezén azóta mindig található egy kis fekete szalag mementóként. Idén április 25-én, amikor a Bradford csapata az utolsó hazai mérkőzését játszotta a harmadosztályban, az első ligában, a Premier League meccsein egyperces csenddel emlékeztek a harminc évvel ezelőtti tűz áldozataira.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár