Elhunyt a tiramisu feltalálója, Aldo Campeol
2021. november 3. 11:03 MTI, Múlt-kor
Kilencvenhároméves korában meghalt Aldo Campeol, a tiramisu édesség „atyja”.
Korábban
A csapatmunka gyümölcse
Az észak-olaszországi Trevisóban lévő Le Beccehrie étterem tulajdonosa az 1960-as években feleségével, Albával és Roberto Linguanottodas séffel alkotta meg a közkedvelt olasz édesség receptjét.
Ennek alapja a mascarpone, a babapiskóta, a tojás és a cukor presszókávéval, marsalával és amarettóval ízesítve.
A „tirami sù” olasz kifejezés átvitt értelmű jelentése „dobj fel”, ami a koffeintartalmú összetevőkre utal.
Gyors világsiker
Először éttermükben kezdték el ezen a néven forgalmazni az édességet, amely azután gyorsan elterjedt világszerte.
Aldo Campeol munka közben az 1960-as években
Még ma is számos vendég keresi fel a Le Beccherie éttermet, hogy megkóstolja a valódi tiramisut.
Rendszeres megmérettetés
2017 óta Olaszországban tiramisu-világbajnokságot is rendeznek.
A világ minden részéből érkeznek a megmérettetésre, hogy elnyerjék a legjobb tiramisu-készítő címét.
Támogasd a
szerkesztőségét!

történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Azonosították Szent László maradványait a Szegedi Tudományegyetem munkatársai tegnap
- Jóakarói kis híján romba döntötték a pisai ferde tornyot tegnap
- Sharon Tate brutális meggyilkolása vetett véget a hippi korszak romantikájának tegnap
- Középkori trónok harca: II. András és IV. Béla konfliktusai tegnap
- Egy darabka vadon Budapest szívében: az állatkert több mint 150 éves históriája tegnap
- Disszidálás a szovjet nagykövetség autóbuszával tegnap
- Walt Disney-vel is viaskodott a Mary Poppins-könyvek írója tegnap
- Jobbágyból lett a királynő kedvenc admirálisa Francis Drake 2022.08.08.