2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Egy másik festménye alatt bukkantak rá Magritte elveszettnek hitt, híres alkotására

2017. november 15. 09:51 MTI

René Magritte belga szürrealista művész egy négy részre vágott festményének utolsó, hiányzó darabját fedezték fel egy brüsszeli múzeumban a művész egy másik festménye alatt röntgenvizsgálat segítségével.

La pose enchantée

A La pose enchantée című festményt 1927-ben állították ki, majd visszakerült Magritte-hoz, öt évvel később pedig nyoma veszett. Az 1967-ben elhunyt festőművész magával vitte a sírba a titkát a képnek, amely két, egyik karjával oszlopra támaszkodó meztelen nőt ábrázol. A mű első darabját 2013-ban a New York-i Modern Művészetek Múzeumában, a Le portrait című, 1935-ben festett kép alatt találták meg, két további darabot pedig a későbbiekben Stockholmban és Norwichben. A kép negyedik részére Magritte 1935-36-ban festette rá God is Not a Saint című alkotását. A belga Királyi Képzőművészeti Múzeum munkatársainak a Liege-i Egyetemen működő Európai Archaeometriai Központ segítségével sikerült felfedeznie a puzzle hiányzó darabját.

„A röntgensugár láthatóvá teszi, hogy mi található a festmény alatt. Természetesen meglepetés volt, hogy a La pose enchantée utolsó darabját találtuk meg, ugyanakkor ezeknél a technikáknál megszokott, hogy különböző folyamatokat lássunk” – mondta el David Strivay, az egyetem professzora. Szakértők szerint a festő azért vágta darabokra a képet, mert a vásznakat újra fel akarta használni, feltehetően azért, mert nem volt pénze újat venni. Strivay emlékeztetett, hogy Magritte a szürrealista mozgalom nemzetközileg is kiemelkedő alkotója volt. Hozzáfűzte: örömmel foglalkozik a festő műveivel, mert a vizsgálatok rávilágítanak arra, hogyan is dolgozott a művész.

A festmény korábban fellelt részei közül egy a Norwichi Kastélymúzeum gyűjteményében rejtőzött a La condition humaine című festmény alatt, amelyet 1935-ben készített a művész. A stockholmi Modern Múzeumban pedig egy szintén 1935-ből származó Magritte-kép, a Le model rouge alatt leltek meg egy újabb darabot az eredeti alkotásból. A La pose enchantée-ről annak idején készült egy fekete-fehér fénykép. A teljes mű virtuálisan restaurálva már látható a Magritte Múzeumban, amely a művész több mint 40 képét őrzi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár