2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Egy középkori oltár maradványát találták meg a jeruzsálemi Szent Sír-templomban

2022. április 14. 14:20 MTI

Középkori oltár nyomára bukkantak a Szent Sír-templom helyreállítási munkálatai során Jeruzsálemben – jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság hírportálja szerdán.

Szent Sír-templom
Oltár a Szent Sír-templomban (Flickr / Jorge Láscar / CC BY 2.0)

A kutatók szerint egykor egy pompás, középkori oltár díszes része volt a Szent Sír-templom egyik hátsó folyosóján, az egyik fal mentén talált kőlapnak az eddig rejtett, hátsó oldala.

A Jézus hagyomány szerinti keresztre feszítésének és sziklasírba temetésének helyén felépített templomban a felújítási munkálatok során fedezték fel a 2,5 méter széles és 1,5 méter hosszú félretett kőlapot a régészek.

„Most nem látható, de eredetileg értékes, apró, finoman megmunkált márvány- és üvegdarabkákkal volt kirakva” – mondta a leletről Amit Reém, az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) jeruzsálemi körzeti régésze. „Csodálatos, igazán elképesztő műtárgy” – tette hozzá a szakember, aki Ilya Berkovich-csal, az Osztrák Tudományos Akadémia tudósával együtt végezte a feltárást.

A követ eredetileg a középkorban, főként a római templomoknál alkalmazott kozmateszk stílusban díszítették, amely a klasszikus, a bizánci és a korai iszlám művészetet ötvözi, s melyben finomra vágott, színes márvány- és üvegdarabokat illesztenek körkörös ornamentikába, gyakran aranyfoglalatokkal.

A kő egykor az oltár csúcsán állhatott, erre összpontosult a hívők, a zarándokok tekintete, és körülötte végezték az egyház papjai, főpapjai és szerzetesei a liturgiát. Hasonlóképpen díszített oltárokat a 12. és 13. századból származó római templomokban lehet látni.

A frissen előkerült jeruzsálemi ereklye egybevág a korábbi régészeti leletekkel, valamint a zarándokok beszámolóival, amelyek a kereszteskori templomszentelést és az akkori főoltár 1149-ben történt felállítását írják le.

Az oltárnál eleinte a katolikus papság tartott miséket, majd a keresztesek távozása után a görög ortodox egyház használta. 1808-ban megsérült egy tűzvészben, félredobták és a legutóbbi felújításokig megfeledkeztek róla.

A kutatók eredményeiket az év végéig közzé teszik az Izraelt Kutató Társaság kiadványában (Israel's Exploration Society).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár