2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy kaliforniai antikváriumból kerültek elő Molnár Ferenc elveszett jegyzetei

2023. május 5. 15:05 MTI

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) megvásárolta Molnár Ferenc kéziratos feljegyzéseit az Útitárs a száműzetésben című műhöz, amelyet várhatóan ősszel, restaurálva láthat majd a közönség.

Molnár Ferenc
Molnár Ferenc 1941-ben

A PIM a dokumentumegyüttest restaurálás és elsődleges szakmai feldolgozás után egy irodalmi est és alkalmi kiállítás keretében mutatja majd be a tervek szerint – közölte a múzeum csütörtökön az MTI-vel.

Kaliforniában bukkant fel egy antikvárium kínálatában Molnár Ferenc elveszettnek hitt kéziratjegyzete, amelyet a szerző az 1940-es Egyesült Államokbeli emigrációját követően írt, és az Útitárs a száműzetésben című önéletrajzi prózájának fogalmazványait tartalmazza.

A Jegyzetek egy önéletrajzhoz alcímet viselő kötet az emigrációba kényszerült Molnár Ferenc és Bartha Vanda barátságának, összetartozásának krónikája, meghitt hangú visszaemlékezés a szerző titkárnőjére, munkatársára, asszisztensére, aki kísérte az írót magánéletében és hivatásában ezekben az években.

Molnár Ferenc Bartha Vanda 1947-es tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halálát követően tartós depresszióba esett, keserűen és zárkózottan töltötte élete utolsó éveit 1952-es haláláig.

A terjedelmes, zömében német, kisebb részben angol nyelvű, az 1940-es évek végén golyóstollal, kék tintás és piros ceruzaírásos rájegyzéssel kiegészített, különféle méretű papíron írt autográf jegyzetek a restaurálást követően a kutatók rendelkezésére állnak majd.

Molnár Ferenc Útitárs a száműzetésben című műve kéziratanyagának megvásárlásához és visszahozatalához szükséges forrást a PIM gyűjteményezési keretén túlmenően Molnár Ferenc leszármazottjainak hozzájárulása tette lehetővé.

A hazajuttatásban a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciai főosztálya, valamint Széles Tamás főkonzul által vezetett Los Angeles-i Főkonzulátus játszott fontos szerepet.

Így került végül a kézirategyüttes a Magyar Állam tulajdonába és a PIM gyűjteményébe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár