2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy 220 éves hajóroncson talált üveg segítségével főzték újra a világ legrégebbi sörét

2016. november 11. 15:22

Egy nemzetközi kutatócsoport tagjai Ausztrália egyik legrégebbi ismert hajóroncsában talált, 220 éves palackból kinyert élesztőt, valamint egy korabeli receptet használtak fel arra, hogy egy új, modern sört alkossanak, amely magán viseli a 18. század ízvilágának jellegzetességeit.

A sörösüveget, amelyből az élesztőt kinyerték, az 1797-ben Tasmania közelében elsüllyedt, Sydney Cove nevű brit kereskedelmi hajó roncsainak fedélzetén találták meg. A vitorlást, amely Kalkuttából Port Jacksonba, a mai Sydney-be tartott, egy hatalmas viharban futott zátonyra. A legénység tagjai túlélték a szerencsétlenséget, és a Preservation nevű szigeten kötöttek ki, amelyről az újraalkotott sört elnevezték

Miután a hajó zátonyra futott, sokan egy csónakkal próbáltak meg eljutni Port Jacksonba, ám a Tasmania és az ausztrál szárazföld között fekvő Bass-szoroson átkelő legénység a part közelében újabb hajótörést szenvedett, majd több mint 600 kilométer tettek meg gyalog, baráti és ellenséges bennszülött törzsekkel való találkozásokkal teli útjukon. A börtöngyarmat kormányzója, John Hunter levele szerint tizenhét emberből mindössze hárman jutottak el Port Jacksonba 1797 májusában. Ők voltak az első európaiak, akik megtették ezt a hosszú utat, és maga a kutatás vezetője sem érti, hogyan lehetséges, hogy hárman túl is élték a megpróbáltatásokat. 

A kutatók a roncson talált egyik sörösüvegből kinyert élesztő segítségével, egy korabeli recept felhasználásával alkották meg a sört, amelynek jól megkülönböztethető íze van. David Thurrowgood, a tasmaniai Launceston városában található Queen Victoria Museum kutatója szerint a sörnek édeskés, friss íze van, amely az almaboréhoz is közel áll, ez pedig az élesztőnek köszönhető.

A sörrajongóknak azonban egyelőre várnia kell rá, hogy megkóstolhassák a Preservation Ale-nek keresztelt italt, mivel – bár számos vállalat érdeklődik iránta – egyelőre csak néhány üveggel főztek belőle, kutatási célból. A tudósok a későbbiek folyamán kereskedelmi forgalomba kerülő sör bevételeit a Sydney Cove-ról felhozott leletek, valamint a Preservation szigeten a túlélők által felállított tábor megőrzésére szeretnék fordítani. Nem kizárt, hogy egy mini sörfőzdét is létrehoznak majd  a launcestoni múzeum területén.

Az élesztőt azon 26 sörösüveg egyikéből nyerték ki, amelyeket a Sydney Cove 1990-es években végrehajtott feltárása során találtak meg a roncs rakterében. Egy másik üvegre felbontatlan állapotban bukkantak rá, így a Queen Victoria Museumban kiállított darab jelenleg a világ legrégebbi söre. A második helyet egyelőre egy, a dániai Carlsberg Múzeumban kiállított 133 éves sör foglalja el.

A DNS-vizsgálatok során kiderült, hogy az üvegekből kinyert élesztő összefüggésbe hozható azokkal az élesztőtörzsekkel, amelyeket az európai szerzetesek használtak fel az ún. trappista sörök készítéséhez. Thurrowgood úgy véli, a világ legrégebbi söre esetében egy prémium minőségű italról van szó, amelyet Angliából szállítottak Port Jacksonba, és gyarmati tisztviselőknek szánták fogyasztásra. A roncson emellett bort, brandyt, gint, valamint olcsóbb, tömegfogyasztásra szánt söröket is találtak.

Az ausztrál, belga, francia és német tudósok bevonásával folyó kutatás során az öt különböző élesztőtörzs mellett kinyert baktériumok egyedi információkat nyújthatnak az ipari forradalom előtti időszakban fogyasztott ételekben előforduló mikroorganizmusokról. Thurrowgood és munkatársai a jövőben a roncsban talált 220 éves borok vizsgálatát is tervezik, bár itt kevesebb reményt fűznek ahhoz, hogy ebben is találnak majd mikroorganizmusokat.

Via LiveScience

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A legrégebbi, alkoholt is tartalmazó sörösüvegA Preservation Ale

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár