2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Egy 1965-ös amerikai éjszaka, amikor csak a telihold vezetett haza

2021. november 9. 16:17 Múlt-kor

56 évvel ezelőtt ezen a napon New Yorkban minden elsötétült. Az 1965. november 9-i „nagy áramszünet” hét amerikai államot és egy kanadai tartományt érintett. Az otthonokban, irodaházakban, liftekben, metrókban, vonatokon és kórházi műtőkben egy pillanat alatt megállt az élet.

1965-ös elsötétülés
Az elsötétülés pillanatában sokan ragadtak a metróban – a lakosság együttműködőtt az illetékes szervekkel, így nagyobb incidens nem történt

New York megbénulása

Az áramszünetet a kanadai határ közelében történt meghibásodás okozta: egy elektromos relé a hirtelen fellépő túlterhelés miatt felmondta a szolgálatot. Ennek gyorsan továbbgyűrűző hatására mindössze néhány perc leforgása alatt 207 ezer négyzetkilométernyi terület borult sötétségbe.

1965. november 9-én, a kanadai Ontario egy részében, valamint az amerikai Connecticutban, Massachusettsben, New Hampshire-ben, New Jersey-ben, New Yorkban, Pennsylvaniában, Rhode Islandben és Vermontban több mint 30 millió ember maradt áram nélkül, közöttük a legrosszabbul jártak 13 órán keresztül.

New Yorkban a csúcsforgalom közepén, helyi idő szerint 18:27-kor aludtak ki a lámpák. A fényforrások megszűnésével teljes sötétségbe borult az egész város. Több tízezer (egyes források szerint 800 ezer) ember esett csapdába New York metróiban, további ezrek rekedtek irodaházakban, liftekben.

Az áramszünet nem volt szokványos jelenség New Yorkban, egyes területeket sohasem érintett korábban. Ezen az estén a fűtés, világítás és a főzés energiaigénye miatt az elektromos rendszer elérte a csúcskapacitását és megadta magát az fogyasztóknak.

A közlekedés teljesen megbénult, a vasút leállt, a repülőgépek az elsötétült repülőterek felett cikáztak mindaddig, amíg vészpályára nem állították őket. A turisták és az ingázók nem tudtak hazajutni, ezért a szállodák előcsarnokai megteltek, a recepciók előtt sorok kígyóztak. Némi segítséget és fényt a telihold jelentett a tájékozódásában.

A generátorokat nem mindenhol sikerült beindítani, így az Upstate Medical Centerben sem, ahol a folyamatban lévő műtéteket zseblámpával voltak kénytelenek befejezni. Néhány település szerencsésen elkerülte a sokkhatást, mivel saját elektromos szolgáltatókkal rendelkeztek. New York nyugati részében néhány óra alatt, de az egész városban csak másnap reggel 7 órára állt vissza a normál áramszolgáltatás.

A televíziók sem működtek, megszűnt az információáramlás, emiatt sokan pánikba estek, azt gondolva, hogy a kommunisták vagy az ufók a felelősek az áramkimaradásért. Előbbi a hidegháborús időszakban kevésbé volt abszurd elképzelés, mint az utóbbi.

New York lakosai megtalálták a módját, hogy segítsék a közösséget. Önkéntesek álltak be forgalmat irányítani, mások a tűzoltóság mentőcsoportját támogatták, sokan egész éjjel gyertyákat és zseblámpákat osztottak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A haza igyekvő dolgozókat is hátráltatta a teljes elsötétülés

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár