Kalandos középkor

Diana hercegnő legendás ruháiból nyílik kiállítás

2016. november 16. 09:22 MTI

Diana hercegnő legemlékezetesebb ruhakölteményeit felvonultató kiállítás nyílik februárban a londoni Kensington-palotában a walesi hercegnő halálának 20. évfordulójára emlékezve. A tárlat célja, hogy bemutassa Diana stílusának evolúcióját és kedvenc divattervezőivel való kapcsolatát.

Diana hercegnő és John Travolta tánca
Diana hercegnő és John Travolta tánca

A Diana: Her Fashion Story című tárlaton a néhai hercegnő múzeumokban és magángyűjteményekben őrzött legendás toalettjei kapnak helyet - írta a The Daily Telegraph. A kiállításra összeválogatott 26 ruha között szerepel az az éjkék bársony estélyi, amelyet Diana 1985-ben viselt egy fehér házi hivatalos vacsorán, amelyen John Travoltával is táncolt.

A Victor Edelstein által tervezett estélyi egyike volt azon tíz ruhának, amelyet maga a hercegnő adott el egy New York-i jótékonysági árverésen mindössze két hónappal az 1997-ben bekövetkezett tragikus halála előtt. A ruhát akkor egy amerikai üzletember vásárolta meg 100 ezer fontért, majd az estélyi ismét brit kézbe került egy 2013-as aukción, amelyen 240 ezer fontot fizettek érte.

Fotó: SWNS

Diana legemlékezetesebb viseletei közé tartozik az a sápadt rózsaszín Emanuel-blúz, amelyben a hivatalos eljegyzési portréján látható, valamint számos Catherine Walker-kosztüm, amely a walesi hercegnő "munkahelyi gardróbjába" tartozott az 1990-es években. Egy kék-fekete színű, kockás Emanuel-ruha, amelyet egy hivatalos velencei látogatásakor viselt a hercegnő az 1980-as években, most kerül először kiállításra.

Fotó: REUTERS/RONALD REAGAN PRESIDENTIAL LIBRARY

A tárlat célja, hogy bemutassa Diana stílusának evolúcióját és kedvenc divattervezőivel való kapcsolatát. A kiválasztott ruhák közül mindössze öt van a Historic Royal Palaces, a brit királyi paloták fenntartásáért felelős jótékonysági szervezet birtokában, a többi egyebek között az Egyesült Államokból és Chiléből érkezik, ahol divatmúzeumokban őrzik őket.

Fotó: SWNS

Diana walesi hercegnő volt a világ egyik legtöbbet fényképezett nője, akinek minden egyes ruhaválasztását kíméletlenül kielemezték - mondta Eleri Lynn, a kiállítás kurátora. "A tárlatunk egy olyan fiatal nő történetét mutatja be, akinek gyorsan meg kellett tanulnia az uralkodói és diplomáciai körökben elfogadott öltözködési szabályokat, és aki mindeközben ráirányította a figyelmet a brit divatiparra és tervezőkre" - mutatott rá Lynn, hozzátéve, hogy Diana idővel megtanulta, miként kommunikáljon a ruhái segítségével.

Fotó: SWNS

A Kensington-palotában töltött 15 év alatt a hercegnő gyakran beszélgetett a kertészekkel az éppen elültetett virágokról, és megosztotta velük, hogy melyek a kedvencei. Áprilistól a palota egyik kertjét a néhai hercegnő kedvenc virágaival ültetik be azok a kertészek, akikkel Diana szóba elegyedett a sétái alkalmával. 

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
 <br /><i>Fotó: SWNS</i> <br /><i>Fotó: REUTERS/RONALD REAGAN PRESIDENTIAL LIBRARY</i> <br /><i>Fotó: SWNS</i> <br /><i>Fotó: SWNS</i>
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!