A vörösterror 133 napja

Ciprasz szerint Berlin jogi trükkökkel tér ki a jóvátétel fizetése alól

2015. március 11. 10:54 MTI

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök azzal vádolta meg kedden Németországot, hogy jogi trükköket vetett be, hogy ne kelljen jóvátételt fizetnie Görögországnak a második világháborús náci megszállás miatt.

Német katonák az Akropolisz előtt

A kormányfő megjegyzései szakértők szerint minden bizonnyal az Athén és Berlin közti feszültség további fokozódásához fognak vezetni, miközben a dél-európai ország baloldali kormánya a 240 milliárd eurós adósság újratárgyalását szeretné elérni. A német alkancellár az előző hónapban kijelentette: országa egészen biztosan nem teljesíti az új görög kormány követelését, hogy térítse meg a második világháborúban Görögországnak okozott károkat. Szerinte az athéni követelésnek nincs jogalapja, hiszen a Németország újraegyesítésének elismeréséről szóló 1990-es megállapodás minden ilyen témát lezárt jogilag.

Ciprasz közölte, hogy kormánya ennek ellenére jóváhagyta egy, az üggyel foglalkozó parlamenti bizottság felállítását. "Németország újraegyesítése után létrejöttek a jogi és politikai feltételek a kérdés megoldásához. A német kormányok azonban azóta is elhallgatják és halogatják az ügyet, valamint jogi trükköket vetnek be" - mondta a kormányzó baloldali radikális Sziriza párt elnöke. "Mivel Európában manapság sokat beszélnek morális kérdésekről, érdekelne, hogy ez vajon erkölcsös?" - tette hozzá Ciprasz.

Német parlamenti források eközben arról számoltak be, hogy a törvényhozás alsóházának konzervatív képviselői február 27-én csak nagy nehézségek árán, hosszú győzködés után szavazták meg a görög mentőprogram meghosszabbításáról szóló javaslatot. A Reuters brit hírügynökség ennek kapcsán kiemelte, hogy a görög kormány németellenes retorikája sokakat feldühít Németországban.

Az Alekszisz Ciprasz vezette, januárban hatalomra jutott párt korábban azt közölte, hogy Berlin nagyjából 162 milliárd euróval, azaz a 315 milliárd eurós görög államadósság nagyjából felét kitevő összeggel tartozik Athénnak. Ez az összeg két részből áll össze: egyrészt a nácik négyéves (1941-1945) megszállása alatt véghezvitt pusztítás miatt járó jóvátételből, másrészt a görög nemzeti banktól kikényszerített, 476 millió akkori német márkás hitelből.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!