2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Túlélők mesélnek a gulágról

2005. május 9. 10:10

A nyolcvanas évek végén Sára Sándor tizennégy részes interjúsorozatot készített azokkal, akik a II. világháború után estek szovjet fogságba, és csodával határos módon egy idő után hazakerültek. Hétszázezer ember járta meg a szovjet lágereket. A visszatértek többségének sorsa a túlélés csodája.

Korábban

Az egymilliomodik látogatót fogadták a Terror Házában
A Terror Háza Múzeum kedden ünnepélyesen fogadott egymilliomodik látogatója Selmeczi László, 37 éves bodrogi történelemtanár, aki a MALÉV jóvoltából 2 fő részére repülőjegyet nyert.

Sára Sándor filmjének ősbemutatója a Terror Házában
Sára Sándor Nehézsorsúak című interjúsorozatának ősbemutatóját ma tartják a budapesti Terror Háza Múzeumban; a 14 részes dokumentumfilmben az egykori szovjet kényszermunkatáborokat megjárt túlélők vallanak sorsukról.

A malenkij robotról nyílik kiállítás a Terror Házában
`Az áldozatoknak is van arca, ahogy a tetteseknek is` - mondta az MTI-nek Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója abból az alkalomból, hogy ma nyílik `A Magyar Tragédia 1945` című időszaki kiállítás.

Soós Miklós

Sára Sándor Nehézsorsúak címû dokumentum sorozata azoknak állít emléket, akik a Gulág kényszermunkatáboraiban vesztették életüket, illetve túlélői a borzalmaknak. Gulágot járt hőseinknek sokáig nem adatott meg az elbeszélés, az emlékezés szabadsága. A nyolcvanas, kilencvenes éveikben járó nők és férfiak mélyre temetett emlékei ma is eleven élményként hatnak.

A sorozat harmadik része Soós Miklósról szól, akit 1945-ben először tíz, majd két év múlva húsz év kényszermunkára ítélték. Nem ismerte el bűnösségét, mégis tíz esztendőt töltött a lágerban. Változást és reményt sorsában csak a Sztálin halála utáni politikai enyhülés hozott. 1956 tavaszán került haza, és csak nagyon nehezen kapott munkát. A politikától egy életre távol tartotta magát, de azért harcolt az igazáért. Hat esztendőn át minden évben írt egy levelet Brezsnyevnek. Minden évben kapott választ is, de csak 1972-ben rehabilitálták. A Soós Miklósról szóló dokumentumfilm május 9-én 20.00-kor a Duna Televízióban látható.

A dokumentum-sorozat díszbemutatójára 2005. május 10-én 18.00 órakor kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínház Fábri termében. Sára Sándor 14 részes filmeposzából két részt láthatnak: az Oloffson Károly (Placid atya) és Beleznay Rozália sorsát bemutató részeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár