2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás a Hitler elleni merénylet emlékére

2004. május 15. 20:46

Idén első ízben szentelnek Ausztriában kiállítást annak a merényletnek, amelyet Claus Schenk Stauffenberg gróf 1944. július 20-án a kelet-poroszországi Rastenburgban kísérelt meg Adolf Hitler ellen.

Korábban

Meghalt Hitler utolsó segédtisztje
86 éves korában meghalt Otto Günsche, Adolf Hitler utolsó segédtisztje, aki állítólag saját kezűleg égette el a diktátor holttestét.
Megtalálták Skóciában a Hitler-kupát
Megtalálták Skóciában egy magánszemélynél az ún. Hitler-kupát, amelyet a náci diktátor az 1936-os berlini olimpia után rendezett golfverseny győzteseinek szánt, s amelyről évizedek óta senki se tudta, hol rejtőzik.
Botránykönyv a nácik pornómúltjáról
A fiatal és sikeres német író, Thor Kunkel legújabb könyvében a Harmadik Birodalom egyik legkínosabb titkát, a nácik megrendelésére készült pornófilmek témáját dolgozta fel.

1

Manfried Rauchensteiner, a kiállításnak helyet adó bécsi Hadtörténeti Múzeum igazgatója - akitől a kiállítás gondolata származott - a sajtóértekezleten a téma időszerűségéről beszélt. Az igazgató szerint nemcsak a hatvanadik évforduló indokolja a megemlékezést, hanem az is, hogy az érdeklődés iránta az idő múlásával nem csökken, hanem fokozódik. Rauchensteiner egyebek között azt kívánja bemutatni, hogy a nácizmussal szembeni osztrák ellenállási mozgalom két nagy áramlatra oszlott: az ellenállási harcosok egy része osztrákbarát, másik részük pedig náciellenes volt, s a két áramlat nem mindig keresztezte egymást, hanem részben egymással párhuzamosan működött.

A merényletkísérlet kudarcát követően több mint hatezer embert tartóztattak le a nácik. Napirenden voltak az öngyilkosságok és a kínzások. 1945. április 19-ig ötvennél több pert folytattak le, és összesen 110 halálos ítéletet hoztak. Még a merénylet napján kivégezték a közvetlen résztvevőket, köztük gróf Staufenberget, aki a robbanóanyagot tartalmazó aktatáskát Hitler íróasztala alá tette. Két nappal később letartóztatták, és 1944. augusztus 8-án felakasztották a csoport magjához tartozó osztrák Robert Bernardist. A kiállítás szeptember 5-ig tart nyitva.


MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár