Hitler elfeledett szövetségesei

A három testőr Hollandiában

2004. május 11. 00:34

Egyesek szerint francia muskétások, talán köztük a legendás D'Artagnan földi maradványait rejti egy kert Maastrichtban.

Korábban

Dumas a Panthéonban
Alexandre Dumas, a nagy francia író hamvai - négy testőr kíséretében - eddigi nyughelyükről, az észak-franciaországi Villers-Cotteretsbol a párizsi Panthéon felé tartanak, ahol szombaton este, születésének bicentenáriumán ünnepélyesen elhelyezik őket

Egyesek szerint francia muskétások - talán köztük a legendás D'Artagnan - földi maradványait rejti egy kert Maastrichtban, a holland kisvárosban - adta hírül a Reuters. Az eddig is ismert volt, hogy a királyné nyakékját kalandos úton visszaszerző testőr ebben a városban vesztette életét.

A holland-német-belga hármas határon fekvő, római településnyomokkal is büszkélkedő Maastricht rendőrsége is hajlik rá, hogy régészeket vonjon be a nyomozásba, amely a csontvázak megtalálása után indult el. `Szakértők fogják megállapítani, mennyi idősek a csontok, és mióta fekszenek ott` - közölte egy rendőrségi szóvivő kedden a sajtóval.

`Első pillantásra úgy tűnik, hogy inkább régészeti lelettel állunk szemben, és nem bűntény nyomaival. Talán francia, de az is lehet, hogy római katonák nyughelyére bukkantunk` - tette hozzá a rendőr.

Maastricht városát először Mosae Trajectumnak (a Meuse folyó átkelőhelyének) nevezték. Ekkor - az i. sz. előtti első században - római település volt a helyén. A város véres történelmének egyik epizódja az az ostrom volt, amelyet maga a Napkirály, XIV. Lajos vívott. Ebben a csatában esett el D'Artagnan is.

Száz évvel később a francia forradalmi csapatok elfoglalták Maastrichtot. A város csak azután került vissza Hollandiához, hogy Wellington hercege Waterloonál legyőzte Napóleont.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!