2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rabbi 007: a tóramentő ügynök

2005. április 13. 11:07

Titkosügynök életveszélyben

Az egyik legmegrendítőbb eset Ukrajnában történt: két tóratekercs egy tömegsírból került elő, melyben 263 meggyilkolt ember holtteste feküdt - a férfiak, nők és gyermekek ruházatán néhol még a sárga csillag is épségben maradt.


Judaizmus a Múlt-koron
A Vatikán kincsei Izraelbe utaznak
Friss hírek a Holt-tengeri tekercsekről
Feltámad a ladino nyelv

Magyar holokauszt
Zsidó temetők Budapesten
Zsinagógából tornaterem
Hatvan éve szabadult fel a budapesti gettó
Youlus 2000 tavaszán Kamenyec-Podolszkba utazott, hogy egy régiségkereskedőtől megvegyen egy tórát. Miután az üzletet megkötötték és már a bolt előtt iszogattak, egy helyi gazda lépett Youlushoz, és eladásra kínált egy térképet. Mint mondta, az apja arra kérte, csak jarmulkét (kippa, kis kerek sapkácska) viselő embernek adja el a térképet. Youlus 1500 dollárt fizetett a kézzel rajzol vázlatért. "A sofőröm azt mondta, megőrültem, de én különös izgalmat éreztem a gyomromban."


A térképen nagy bekarikázott X volt látható, mely a gazda birtokának egy elhagyatott részére esett. A gazda újabb 1500 dollárért adta el a területet a rabbinak. Két órányi ásás után csontok bukkantak elő. Youlus ekkor munkásokat fogadott fel és markológépet bérelt, amely végül kiásta a több száz emberi maradványt és a két tórát rejtő tömegsírt.


Akárcsak a valódi titkosügynököknél, előfordult, hogy a tóramentő ügynök testi épsége is veszélybe került. Németországban egy idős férfinek volt egy tórája, de azzal fenyegetőzőtt: egyenes adásban, az interneten fogja elégetni. Youlusnak végül sikerült megvásárolnia a tekercset.


"Mikor átadtam a pénzt, valósággal hozzámvágta a tórát. Már a repülőtér felé autóztam, mikor egy kocsi leszorított az útról. A benne ülő két férfi összevert, és vissza akarta rabolni a tórát. Szerencsére már nem volt nálam: odaadtam egy munkatársamnak, aki külön kocsival jött. Az eredmény: két fogamat kiverték, és agyrázkódást kaptam." Youlus azóta testőrrel utazik: társa egy egykori szovjet különleges osztagos. Mint később kiderült, az erőszakos férfi egy koncentrációs tábor őre volt, és egy gázkamrába tartó zsidótól kobozta el a tóratekercset.


Youlus nemrégiben Európán kívüli tájakra is kiterjesztette kutatását: megvásárolt egy Irak északi részéről származó tórát, és közvetítők útján tárgyalásokat folytat a szíriai hatóságokkal egy 300 éves tekercs megvásárlásáról. A rabbi Dél-Amerikában keresztények tulajdonában bukkant egy több mint 300 éves tórára. Youlus szerint a közösség valójában zsidó eredetű, csak évszázadokkal ezelőtt keresztény hitre térítették őket - ám tórájukat tovább őrizték. Miután a közösség beleegyezett a tekercs eladásába, Youlus helyreállíttatta és egy környékbeli zsidó közösségnek ajándékozta azt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár