2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

A náciknak majdnem sikerült atombombát építeni

2005. március 7. 12:17

`Hitler bombájáról` akar `szenzációs kutatási eredményeket` közreadni március közepén az egyik német kiadó, a DVA.

A könyv szerzője

"A Német Birodalmat a II. világháború végén nem sok választotta el attól, hogy megnyerje az első, bevetésre alkalmas atomfegyverért folyó versenyfutást" - közölte a kiadó prospektusában, amelyben egy berlini történész, Rainer Karlsch munkáját, a Hitler bombáját reklámozza. A DVA szerint a könyv eddig nem publikált dokumentumokra épül, s március 14-én akarják bemutatni a nagyközönségnek.

 

Német tudósok 1944-45-ben Rügen szigetén és Türingiában nukleáris bombákat teszteltek, a kísérletek során több száz kényszermunkás és fogoly lelte halálát - írja a kiadó beharangozójában. A publikációval kapcsolatban megszólalt a kéziratot ismerő amerikai történész, Mark Walker, aki szerint Hitler atombombája megközelítőleg sem lett volna akkora erejű, mint amekkora erővel a Hirosimára és Nagaszakira ledobott amerikai atombombák rendelkeztek. Inkább "piszkos bombára" hasonlított, azaz némi nukleáris anyagot nagy mennyiségű robbanószerrel vettek körbe, s a fronton alkalmazták volna ellenséges csapatok visszavetésére.

 

A hitleri tervekről Walker is írt könyvet 1990-ben Az urángép - A német atombomba mítosza és a valóság címmel. Az amerikai történész úgy véli, hogy Karlsch "új fejezetet illesztett a hitleri csodafegyver keresésének történetéhez". Karlsch a kelet-berlini Humboldt Egyetemen doktorált, s kutatásai során többek között oroszországi archívumokban bukkant rá állítólag a náci Németország egyik legnagyobb titkát rejtő dokumentumokra. Ezen kívül korabeli kutatási jelentéseket értékelt ki, tervrajzokat, légi felvételeket, a munkában részt vevő tudósok naplóit, orosz és amerikai kémjelentéseket, fizikai méréseket és talajvizsgálatokat.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár