2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Törley pezsgő atyjának sírja ismeretlen, de mauzóleuma megmenekült

2004. december 8. 13:33 Lukácsi Attila

Az egykor világhírű Törley pezsgő atyamesterének mauzóleuma a magyar szecesszió kiemelkedő alkotásaként megmenekült. De mi történt a gyáralapító Törley Józseffel és hol nyugszik, ha nem a mauzóleumban?

Törley József: császári és királyi udvari szállító

nyughelye ismeretlen

Egyedülálló a fővárosi temetők mostoha sorsa

Párhuzamos kastélysorsok Magyarországon

Törley József ősei között akad Buda 1686-os visszafoglalásakor vitézül harcoló katona, a császári seregek élelmiszerszállítója, Laudon császári generális futárja, de 48-as hős is, aki követte Kossuthot az emigrációba.

A Törley-k eredeti neve Schmierl volt, a 48-as vadászhadnagy, Schmierl Valentin magyarosított Törlei Bálintra. A névválasztás alapja, hogy az eredeti német név (Schmierl) a "schmieren", illetve a "streichen" szavakból származik, aminek a jelentése: kihúzni, törölni.

Törlei Bálintnak három fia volt. A legkisebb, József (1858-1907) elvégezte a grazi kereskedelmi akadémiát, ahol kapcsolatba került Teofil Roederer francia pezsgőgyárossal. Nála alkalmazást is kapott, de csakhamar átkerült a Delbeck&Cie. céghez, amelynek szolgálatában piacra vitte első pezsgőjét a saját neve alatt.

1882-ben határozta el, hogy franciaországi tapasztalatait itthon kamatoztatja. Etyeken talált szőlőültetvényeinek megfelelő adottságú talajt és klímát, amely hasonlít a Champagne-ihoz.  A pezsgőgyártáshoz pedig Promontor (ma: Budafok) volt az ideális hely, hisz a Champagne-vidékhez hasonlóan a mészkőbe vájt pincék egyenletes hőmérsékletet biztosítottak, amely a jó pezsgő készítésének záloga. A gyárat francia szakemberek szerelték fel, köztük a később önállósodó Louis Francois, aki később magyarosította nevét Francois Lajosra.

Törley kiváló üzlet-, és szakemberként gyárát folyamatosan fejlesztette, újításai közül a legismertebb a fagyasztással történő seprőtelenítés. A milleniumi kiállításon Törley-ék már a "császári és királyi udvari szállítók" címet viselték. Övék volt a "magyar pezsgő", amely olyan népszerű volt, mint a pesti operett.

1907-ben ünnepelte a gyár negyedszázados jubileumát, a Törley pezsgőt addigra már Amerikában és Ausztráliában is ismerték. A gyárnak számos városban voltak lerakatai, s a párizsi üzletekben is kapható volt a Törley pezsgő. 1910-re a termelés már elérte a 2 millió palackot. 1944-ben azonban bombatalálat érte a gyárat, az államosításig tetszhalottként létezett, s csak 4 főt foglalkoztatott.

Napjainkban a Törley évi 12-14 millió palack termelésével visszahódította vezető helyét a magyar pezsgőpiacon, s népszerűségét töretlenül őrzi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár