Szamizdat-kiállítás a Millenárison

2004. február 3. 09:00

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=796

Berlin, Prága és Brüsszel után Budapestre érkezett a volt kommunista országok szellemi ellenállását bemutató szamizdat-kiállítás, melyet Joschka Fischer német külügyminiszter és más magas rangú vendégek részvételével nyitottak meg tegnap a Millenárison.

Európa legnagyobb szamizdat-gyűjteménye

A Szamizdat-kiállítás a hatvanas-nyolcvanas évek Közép- és Kelet-Európájának egyedülálló kulturális jelenségét, a kommunista diktatúrák szellemi illegalitásában létrejött alternatív kultúra világát mutatja be. A kiállított tárgyak között megtalálhatók a gépelt vagy kezdetleges technikával nyomtatott könyvek, plakátok és röplapok, valamint fotók, filmrészletek, hangzóanyagok, képzőművészeti albumok, festmények és szobrok is.

A kiállítást tegnap délután nyitotta meg Budapest főpolgármestere, Demszky Gábor; az oktatási miniszter, Magyar Bálint; a brémai Kelet-Európa Kutatóintézet igazgatója, Wolfgang Eichwede; és Németország külügyminisztere, a külön erre az alkalomra Budapestre látogató Joschka Fischer.

A kiállítás nemzetközi anyaga javarészt a Brémai Egyetem Kelet-Európai Kutatóintézete (Forschungsstelle Osteuropa) gyűjteményéből származik, és ugyanez az intézet állította össze a kiállítás tudományos koncepcióját is. A brémai intézet 1982 óta gyűjti és elemzi a szamizdat dokumentumokat. Európában egyedülálló archívumában a független gondolkodásnak több mint százezer, a korábbi szovjet blokkban keletkezett dokumentuma található.

A szamizdat-kiállítást először a berlini Művészeti Akadémián rendezték meg 2000-ben, két év múlva a prágai Nemzeti Múzeumban és a brüsszeli Európa Parlamentben vendégszerepelt. Az egyedülálló kiállítás budapesti megvalósításában részt vállalt a Millenáris Kht. és a budapesti Európai Kulturális Alapítvány.

A brémai kollekciónak a kiállításon szereplő mintegy négyszáz dokumentuma Magyarország, Lengyelország, Csehszlovákia, az NDK és a Szovjetunió politikai, kulturális, irodalmi és képzőművészeti ellenállását ismerteti. A magyarországi kiállítás a brémai intézet anyagát kibővítette, így átfogó képet ad a magyar ellenzéki körökről és mozgalmakról.

A kiállítás szervezői a következő intézmények gyűjteményeire támaszkodva gyűjtötték össze a magyar vonatkozású dokumentumokat: Nyitott Társadalom Intézet (OSI) Szabad Európa Rádió Archívuma, Országos Széchényi Könyvtár, 1956-os Intézet, Történeti Hivatal, Székesfehérvári István Király Múzeum, Fővárosi Képtár, Artpool Művészetkutató Központ, Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma.

A kiállításhoz átfogó magyar nyelvű katalógus jelenik meg, mely a nagyobb könyvesboltokban, valamint 15% engedménnyel a kiállításon is kapható lesz. A kiállítást pódiumbeszélgetések, felolvasások, koncertek, színházi események és filmvetítések is kísérik.

A tegnap nyílt budapesti kiállításon nem a gazdag magyar anyag az egyetlen újdonság. A kiállítás ugyanis most először nem országok, hanem tíz tematikus blokk szerint elrendezve mutatja be a dokumentumokat.

A kiállítás létrehozói

Koncepció és tudományos irányítás
Prof. Dr. Wolfgang Eichwede (Bréma)

Programmenedzser
Heidrun Hamersky (Bréma), Rajk Judit

Kiállítás látványterve
Rajk László

Munkatársak
Barda Beáta, Somlyódy Nóra, Parádi Orsolya

Kurátorok
Dr. Ivo Bock (Bréma), Prof. Dr. Wolfgang Schlott (Bréma)

Konzultánsok
Karádi Éva, Kiss Ilona, Mink András, Nóvé Béla, Rajk László, Sasvári Edit, Szőnyei Tamás, Natascha Zanegina

A Szamizdat: Alternatív kultúrák Közép- és Kelet-Európában 1956-1989 című kiállítás 2004. február 3. és május 4. között tekinthető meg a Millenáris Park D kiállítócsarnokában.