2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szlovákok szerint Liszt Ferenc szlovák volt

2004. október 19. 10:04

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) kiadásában megjelent egy könyv, amelynek szerzője, Miroslav Demko azt igyekszik bizonyítani, hogy Liszt Ferenc szlovák volt, ám ezt nyíltan nem vallhatta meg, mert akár az életébe is kerülhetett volna.

Az Új szó című szlovákiai magyar lap acsarkodóan magyarellenesnek nevezi a könyvet. A lap szerzője, Vojtek Katalin történelmi, életrajzi, zenetörténeti adatokat felsorakoztatva cáfolja a zene géniuszáról "elképesztő zagyvaságokat" összehordó Miroslav Demko állításait. "Demko saját korlátolt nacionalizmusa prizmáján keresztül látja, és ami rosszabb, igyekszik láttatni Liszt Ferencet" - írja.

 

Liszt Ferenc, Szlovákia elveszett fia című könyvében Demko most teljesen új nyelvtörténeti fordulattal áll elő: úgy tudja, Liszt külföldön "uhorként" prezentálta magát, és amikor franciául azt mondta, hogy "Je suis Hongrois", az azt jelentette, hogy "uhor vagyok." De mert a magyarok sosem nevezték magukat "uhornak", és mert a szlovákok a magyarokat "uhoroknak" hívták, az "uhor vagyok" Liszt szóhasználatában Demko szerint azt jelentette, hogy "szlovák vagyok." (A szlovák történetírás és a köznyelv a Trianon előtti Magyarországot kizárólag "Uhorskonak", és így a magyarokat uhoroknak nevezi.)  A könyv bírálója úgy látja: Demko "nyakatekert, zűrzavaros magyarázatokkal szeretné elhitetni a világgal, hogy az Uhor, Ungarn, Hongrois stb. jelentése: szlovák, és az Uhorsko, Hongrie stb. elnevezésnek semmi köze nincs a magyarokhoz. Kiemeli, hogy Demko szerint: Liszt "Haláltánc," németül "Totentanz"című művének rendes jelentése nem más, mint a "Tótok tánca."

 

Az Új Szó szerzője végezetül így fogalmaz: "Napjaink egyesülő Európájában, amikor a magyarországi Rajka csakhamar összeépül a szlovákiai Oroszvárral, és az ausztriai Kittsee házait szlovákok vásárolják fel, iskolájában szlovák, hindu, kínai nebulók ülnek a kis osztrákok között, senkit sem zavarna, ha kiderülne, hogy Liszt minden felmenője szlovák volt. Ettől műve nem lenne se nagyobb, se kisebb. De Demko könyve amellett, hogy nem bizonyít semmit, acsarkodóan magyarellenes, és összeesküvés elméletével ordas indulatok szítására alkalmas." Jóllehet, a könyv nem ugyan nem bizonyít semmit, mégis foglalkozni kell vele, "mert Szlovákia tudományos életének legrangosabb intézménye, a tudományos akadémia adta ki, s ez mindenütt a minőség garanciáját jelenti. Szégyen a Szlovák Tudományos Akadémiára, hogy ilyen fércműre pocsékolja az adófizetők pénzét, miközben nem győz siránkozni, hogy nincs elég pénze kutatásra" - fejeződik be az Új Szó pénteki számában megjelent bírálat.

 

(Panoráma - Keszeli Ferenc)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár