2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ókori Róma képregénye

2004. október 15. 13:21

Képzeljük el mindennapjainkat az ókori Rómában i.sz. 314-ben, legalábbis Gilles Chaillet francia képregény rajzoló lenyűgöző térképén.

Chaillet 9 éves kora óta csiszolgatja ötletét, és most közel 50 évvel később végre befejezte a rómaiak által lakott Örök Város térképét. "Semmiképp sem tudtam kiverni a fejemből" - mondta el Chaillet az Associated Press számára. Egy ponton Chaillet apját annyira felbosszantotta fia megszállottsága, mely már az iskolai munka rovására is ment, hogy tűzre vetette annak néhány korai Róma-vázlatát.

A most 58 éves Chaillet már készített Róma térképeket 13 és 20 éves korában is, mialatt a katonaságnál volt. A középiskola elvégzése után sikeres képregényrajzoló lett Franciaországban, ahol szinte mindenki olvas képregényeket. Szabadidejében Chaillet viszont levéltárakba, könyvtárakba és múzeumokba járt, folyamatosan csak tervezgetett.

Az 314-es év jó választásnak tűnt, mert ekkor épült meg a fenséges és kiváló állapotban fennmaradt Constantinus-i diadalív, mely azóta is a város egyik legfőbb szimbóluma. Ebben az időben a várost körülbelül 1 millióan lakták, és a kereszténységet felvevő I. Constantinus uralkodott.

A legnagyobb kihívást az jelentette az alkotónak, hogy az ókori Rómának nem volt eredeti, fennmaradt térképe. Chaillet hatalmas térképét felesége Chantal színezte ki zöld-vöröses- és gyöngyszínű színekkel. Chaillet a 335cmX198cm-es térkép elkészítésével körülbelül 5000 órát dolgozott, ám felesége is körülbelül 3000 órát töltött el annak színezésével. A szerző szerint a térképen található 13000 épület körülbelül öt százaléka mondható teljesen hitelesnek, kb. 30 százalék nagyjából hiteles, a maradékot pedig az összeszedett információk alapján következtette ki.

A térképet Franciaország múzeumai egymás után állítják majd ki, és ezzel párhuzamosan Chaillet megjelentetett egy "Inside the Rome of the Caesars" (A cézárok Rómájában) című könyvet is. Rómában a francia kulturális központban a térkép egy kisebb változatát és vázlatait állítják ki. 

"Egy hosszú kutatás végére értem, és talán a térképkészítőként befutott karrierem végére is" -  mondta el Chaillet. "Más városok is nagyon vonzanak, például Velence, vagy szülővárosom, Párizs, de valami mégis hiányzik. Ezekhez mindenesetre már egy második élet is kellene."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár