2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eredeti Shakespeare-szövegek az interneten

2004. szeptember 27. 09:09

A British Library nagyfelbontású képekben tette közzé az autentikusnak tekintett Shakespeare-szövegeket, köztük a legnagyobb klasszikusokat.

A British Library Shakespeare 21 darabjának 93 darab nagyfelbontású, digitalizált másolatát tette fel nemrég az internetre. A digitalizált kópiák eredeti példányait a költő életében nyomtatták. A példányokat annak idején már rögtön a darab első bemuatója után árulni kezdték. A nyomtatványok segítségével jobban kiderül, hogy a darabok szövege miként formálódott az előadások és a színészek előadása során.


A negyedrét íveken (quarto) megjelent darabokat olcsón állították elő, ezért bárkihez eljuthattak" - nyilatkozta Moira Goff, a British Library 1501 és 1800 közötti brit gyűjteményének vezetője a BBC-nek. A kiadványok még Shakespeare életében készültek, és sokkal hitelesebbnek tekinthetők, mint az első folio-méretű kiadás, melyet a Bárd halála után hét évvel, 1616-ban adtak ki.


A quarto-kiadások szövege állhat a legközelebb ahhoz a szöveghez, ami annak idjén a Globe-színházban elhangzott, bár a szöveg az előadások során valószínűleg egyre finomodott, módosult. "Mivel tudjuk, hogy Shakespeare után nem maradtak kéziratok, a quarto-kiadások szövegváltozatai állhatnak a legközelebb ahhoz, amit Shakespeare leírt" - mondta Goff. "A kiadványok segítségével bepillanthatunk az első folio-kiadások előtti időszakba, sőt, a szövegváltozatok összehasonlításával jobban megismerkedhetünk Shakespeare alkotói folyamatával is."


A quartok valószínűleg Shakespeare munkadarabjai lehettek, esetleg próbapéldányok, vagy olyan változatok, amelyeket a színészek emlékezete nyomán írtak le. A quarto-példányok nem jelentek meg nagy számban, mert a közönség körében nem voltak népszerűek, és nem származott belőlük anyagi haszon. Az online kollekció néhány példánya III.György király és a 18. századi színész, David Garrick gyűjteményéből származik.


A darabok különböző változataiból kiderül, hogy Shakespeare mára szállóigévé vált sorai akár előadásról előadásra is változhattak. Például Hamlet híres sora, a "Lenni vagy nem lenni, az itt a kérdés" egy 1605-ös quartoban jelent meg először. Egy korábbi, 1603-as verzióban még a következőképp szólt a mondat: "Lenni vagy nem lenni, itt van a lényeg".


Az oldalon megtalálható 21 darab közt megtalálhatók Shakespeare leghíresebb művei is: a Lear király, a Szentivánéji álom, a Hamlet, a Lóvátett lovagok, a Rómeó és Júlia illetve az Othello. Az online gyűjteményt Shakespeare-kutatók tanulmányai, kommentárok, képek és hanganyagok egészítik ki. Az oldal különlegessége, hogy az ugyanazon darabhoz tartozó szövegrészek egymás mellé illeszthetők, így nyomon követhetők a szöveg változásai.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár