Claude Monet és barátai

2003. december 2. 10:54

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=617

A magyarországi francia kulturális évad, a FranciArt zárásaként különleges kiállítás nyílik. A tárlat a Szépművészeti Múzeum frissen felújított első emeleti hat kiállítótermében és három kabinetjében kerül megrendezésre. A magyar kurátor, Geskó Judit.

Tengerpart, pályaudvar, parlament, tulipánmezők és vízililiomok

A kiállítást a Szépművészeti Múzeum szervezi a budapesti Francia Intézet és a dijoni Musée des Beaux-Arts segítségével. Több mint harminc európai és amerikai gyűjteményből érkeznek festmények, rajzok és szobrok a bemutatóra, a budapesti múzeum pedig három Monet-festményével, valamint rajz- és sokszorosított grafikai gyűjteményének legszebb negyven lapjával egészíti ki az anyagot.

Claude Monet ez alkalommal bemutatott mintegy huszonöt festménye közül több a normandiai tengerparton született tájkép, de szerepel a kiállításon a Gare Saint-Lazare pályaudvart (London, National Gallery), a londoni Parlamentet (Lille, Musée des Beaux-Arts), a holland tulipánmezőket (Musée d'Orsay) és a vízililiomokat (Párizs, Lycée Claude Monet) bemutató sorozat egy-egy darabja is. A festőbarát Renoirnak Claude Monet-t ábrázoló csodálatos portréja mellett (Párizs, Musée d'Orsay) láthatjuk majd Edouard Manet-nak a Monet családot erdőszéli pihenője közben ábrázoló egyedülálló életképét (New York, Metropolitan Museum) és Renoir festményét, amely ugyancsak a Monet család pihenőjét ábrázolja (Washington, National Gallery).

Camille Pissarro, Gustave Caillebotte, Alfred Sisley és Paul Signac festményei is szép válogatásban szerepelnek majd a kiállításon. A tárlat az impresszionista mesterek alkotásait tematikus csoportokba rendezi (a normandiai táj, a londoni, hollandiai és velencei utazások, a Szajna partja), és külön hangsúlyt fektet az idős Claude Monet, valamint a szobrász Auguste Rodin barátságának az illusztrálására.

Az impreszionisták festői törekvéseit történeti kontextusba helyezi a nagy elődök, Courbet, Daubigny, Jongkind és Boudin műveinek bemutatása. Budapestre érkezik Gustave Courbet-nak a berlini Alte Nationalgalerie-ben őrzött híres képe, amely az étretat-i tengerpart nevezetes sziklaszirtjeit ábrázolja (Les Falaises d'Étretat)... melyet Monet is többször megfestett !

Claude Monet és barátai
2003. december 1. hétfő - 2004. március 15. hétfő
Szépművészeti Múzeum

A kiállítás katalógusa

A 250 oldalas katalógust, amely francia és magyar nyelvű változatban jelenik meg a Vince Kiadó gondozza. A tanulmányok és a gazdag tartalmú katalógus szerzői a budapesti Szépművészeti Múzeum, a dijoni Musée des Beaux-Arts, a párizsi Musée d'Orsay, valamint az oxfordi Ashmolean Museum munkatársai.

A magyar tanulmány bemutatja az impresszionista festők gyűjtésének történetét Magyarországon. A magyarországi köz- és magángyűjteményekben a XIX. és XX. század fordulóján még elvétve sem találhattunk francia impresszionista festményt, ám alig több mint egy évtized múlva már legalább hat kiemelkedő gyűjtő büszkélkedhetett párját ritkító sorozattal. A művek tulajdonosai, az új festői irányzatok pártolói közül néhányan jól ismerték egymást, hasonló művészi ízlésük a mindennapos diskurzus talaján formálódott. A találkozások, beszélgetések színhelye - lévén a századforduló Budapestjén időzünk - hol máshol lehetett, mint egy belvárosi kávéház szivarfüstbe burkolódzó, vitáktól hangos asztalánál. A kiállítás és a katalógus bemutatja ezt a szellemi kört is. Elmondja, hogyan alakult ki a Szépművészeti Múzeum impresszionista gyűjteménye, valamint az Andrássy-, Hatvany-, Herzog-, Kohner-, Majovszky- és Nemes-gyűjtemények.

A katalógus szemelvényeket válogat - az MTA Művészettörténeti Intézete és a Magyar Nemzeti Galéria egy-egy munkatársa segítségével - a modern francia festészeti törekvések 19. századi magyarországi sajtóvisszhangjából. A beszámolók nagy része az akkor elismert - divatos, díjazott, a kortárs francia kritika által előtérbe állított - konzervatív, akadémikus művészekről szólt. Alkalmanként azonban szóba kerültek a szalonnal szembenálló törekvések is: néha csak a tárgyilagos tájékoztatás igényével, néha bírálva-elutasítva őket, néha némi szimpátiával ismertetve törekvéseiket. Ugyancsak válogat a katalógus a 20. század első három évtizedének magyarországi kritikáiból, azon időszakból, amikor a magyarországi kritika legjelesebbjei már Paul Cézanne művészetének a bűvöletében éltek.

Claude Monet és barátai
2003. december 1. hétfő - 2004. március 15. hétfő
Szépművészeti Múzeum