2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lenyűgöző történeteink – Megjelent a Múlt-kor 2022. őszi különszáma

2022. október 18. 12:13 Múlt-kor

Sokszor még a legapróbb dolgok mögött is rejtőzhetnek izgalmas történetek. A bennünket körülvevő világ és a mögöttünk hagyott pár ezredév tálcán kínálja ezen események sokaságát, és ha bepillantunk a színfalak mögé, felsejlik: mennyi apró véletlen és kudarc nyomán valósulhat meg egy elképesztő találmány vagy teljesítmény. Mert ne higgyük, hogy például a biztonsági öv és a fagylalttölcsér feltalálása között egy fikarcnyi különbség is van. Valójában évszázadok meghökkentő találmányai, sorsfordító tragédiái és szédületes sportteljesítményei szövik át lenyűgöző történeteinket.

Címlap

Bámulatos szerkezetek

A találékonyság az emberiség hajnala óta az egyik legfontosabb erőforrásunk. Az első szerszámoktól a részecskegyorsítóig vezető hosszú út minden állomásán akadt, aki azon töprengett: hogy lehetne még messzebbre, még többet, még nagyobbat alkotni? Ők hozták létre fáradságos munkával a vikingek óceánokat átszelő hosszúhajóit, az égre emelkedő léghajókat, a tenger mélyére ereszkedő búvárruhákat, és a föld alá vitt villamosokat. Sokszor azonban nem volt elég a puszta igyekezet – némi szerencsére is szükség volt.

Elképesztő véletlenek

Ahogy az Edisonnak tulajdonított mondás tartja: „A lángész egy százalék ihlet és 99 százalék verejték”. Hogy az a bizonyos egy százalék is perdöntő lehet, azt jól illusztrálják azok a felfedezések, amelyeket a véletlen mágikus pillanatainak köszönhetünk. Az Alexander Fleming Petri-csészéit megfertőző penészgombának a penicillint, Arthur Fry szétszóródó könyvjelzőinek a Post-itet, Dom Pérignon félkész italának a pezsgőt köszönheti az utókor.

Pusztító katasztrófák

Az évszázadok alatt azonban számtalanszor szembesültünk a véletlennek egy sötétebb, zordabb arcával is. A természet kiszámíthatatlan haragja és az emberi hanyagság vagy tudatlanság olyan erőket szabadított el, amelyeket senki nem volt képes megfékezni többé. A nagy londoni tűzvész, Lisszabon apokalipszise, a csernobili robbanás, a bhopáli gázszivárgás örökkön intő példával szolgálnak az emberiség számára.

Szédületes sportszenzációk

Nincs látványosabb fokmérője az emberi testből kisajtolható teljesítménynek, mint az évről évre erősebben, gyorsabban teljesítő sportolók. A rekordok mellett többen a társadalmi tabukat is megdöntötték: a hét olimpiai aranyérmet szerző Gerevich Aladár és a máig fennálló futballvébé-rekordot jegyző magyar válogatott mellett a magiznban helyet kap a maratonfutás jogáért küzdő Kathrine Switzer és a női tenisz elfogadottságáért küzdő Billie Jean King is.

Az őszi különszámba az alábbi linken tudtok belelapozni: https://mult-kor.hu/magazin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár