2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Feel the Steel-től az Endgame-ig – ezektől a rockalbumoktól őrültünk meg 2009-ben

2021. június 28. 15:51

Folytatódik a Metal Történelem, amelynek keretében ma, június 28-án 2009 legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

„Miután sajnos az idei tavasz nagy része otthonülős lett, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegram) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy ezek a nehéz hónapok kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, június 28-án 2009 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

A legendás filmes, George Lucas stúdiójában, a Skywalker Soundban rögzítette hetedik albumát a többszörös platinalemezes amerikai punkcsapat, a Rancid. A Let the Dominoes Fall 2009-es megjelenése előtt a banda beiktatott egy közel hat évig tartó csendespihenőt, sőt a felállás is megváltozott, mivel távozott az alapító dobos, Brett Reed, akit az MLS-ben érdekelt Real Salt Lake hivatalos himnuszát jegyző Branden Steineckerttel pótolt a zenekar. A korong producere kiadójuk főnöke, Brett Gurewitz volt, aki a Bad Religion gitárosaként is közismert, a kislemezen is kiadott Last on the Die klipjében pedig szerepet vállalt az egykori pankrátor, CM Punk is.

Tíz saját szerzemény, valamint egy feldolgozás, a Judas Priest Painkillerje kapott helyet a Blind Myself 2009-ben kiadott, sorrendben ötödik nagylemezén. A Budapest 7 fok, eső címet viselő korong megjelenése előtt alaposan megváltozott a zenekar felállása, a korábbi tagok közül egyedül a frontember, Tóth Gergő, valamint a basszusgitáros Bodnár Péter maradt meg hírmondónak, a többi zenész helyét új arcok vették át. A csapattól addig szokatlan módon minden lemezre került tétel magyar szöveget kapott, melyek közül három, a címadó Budapest 7 fok, eső, a Pomogácsok, valamint a Jó szándék kövei videoklip formájában is elérhető volt.

Két Grammy jelölést is begyűjtött, ám végül mégis díj nélkül maradt a Slayer tizenegyedik stúdióalbuma, a 2009-es World Painted Blood. Kereskedelmileg viszont kimondottan sikeres lett a korong, hiszen megjelenése hetében csak az USA-ban 41000 példányt vásároltak fel belőle. Rocktörténelmi szempontból is komoly jelentősége van az anyagnak, hiszen a World Painted Blood az utolsó olyan Slayer stúdiólemez, amelyet a klasszikus felállásában rögzített a banda, mivel az album megjelenése után négy évvel elhunyt a gitáros Jeff Hanneman, míg az alapító dobos Dave Lombardo kilépett a csapatból.

A Tankcsapda frontembere, Lukács Laci vendégszerepelt a Watch My Dying harmadik nagylemezének harmadik tételében, Az Utolsó hívásban. A 2009 június tizenkettedikén, szerzői kiadásban megjelentetett Moebius kifejezetten pozitív fogadtatásban részesült a hazai szaksajtó részéről, a Fémforgács webzine például ezt írta az anyagról: „Anélkül, hogy lelőném a poént leszögezem: aki eddig szerette a WMD-t, az ezután is fogja, aki meg nem…nos….az meg talán a Moebius-szal majd megkedveli őket!”

Meglehetősen kőkorszakinak számító technikával, szalagos magnóval, és élőben rögzítette tizenkettedik stúdióalbumát az esseni thrasher Kreator. Ahogy a csapat frontembere, Mille Petrozza kifejtette, a 2009-es Hordes of Chaos-szal szerettek volna visszatérni zenei gyökereikhez, egészen pontosan a 86-os Pleasure to Kill világához. A kísérlet végül bevállt, mivel a Hordes of Chaos volt a legelső olyan Kreator album, amellyel a zenekar fel tudott kerülni az Egyesült Államokban mérvadónak számító Billboard listára.

Komoly kutatómunkát végzett Geoff Tate, a Queensryche frontember, mielőtt megírta volna a csapat tizedik albumának, a 2009-ben kiadott American Soldier-nek a szövegeit. Az énekes a nagyobb hitelesség kedvéért számos olyan egykori katonával, többek között saját édesapjával is készített riportokat, akik harcoltak Amerika különböző háborúiban. Zenei szempontból a csapat igyekezett ötvözni a kilencvenes években rájuk markánsan jellemző hangzást a huszonegyedik század modernebb, metálosabb világával. Tették mindezt elég sikeresen, mivel az American Soldier az amerikai lemezeladási lista huszonötödik helyén debütált.

A nyolcvanas években, a Sunset Stripen érezheti magát az, aki meghallgatja a Steel Panther bemutatkozó nagylemezét, a 2009-es Feel the Steel-t. A dilis bulibrigád minden az akkori hajbandákra jellemző klisét felhasznál a tizenkét tracket felvonultató korongon, sőt a lemeznyitó Death to All But Metal-ban még a Slipknot frontemberét, Corey Taylort is sikerült rávenniük egy vendégszerepre. Az anyag egészéből áradó hangulatot nagyszerűen megfogalmazta az Allmusic szakírója, Jason Lymangrover: „Dícséretes a Steel Panther azon képessége, hogy olyan dalokat képesek írni, amelyek akár 1987-ben is megszülethettek volna!”

Abszolút nem meglepő módon a Mahasz lista élén debütált, majd megjelenése után egy évvel pedig már platinalemezes státuszba került a Tankcsapda 2009-es, sorrendben tizenegyedik stúdióalbuma, a Minden jót. A negyvenkilenc perces alkotás egyik tétele, a Mire vagy kíváncsi? pedig nagyban hozzájárult a Valami Amerika 2 sikeréhez.

A Roadrunner Records jelentette meg 2009 szeptember közepén a Megadeth tizenkettedik nagylemezét, az Endgame-et. Az album címét talán túlságosan komolyan vette a csapat akkori basszusgitárosa, a korábban a White Lionnal is hírnevet szerző James LoMenzo, mivel a korong piacra kerülése után távozott, helyét pedig a korábbi basszer, Dave Ellefson vette át. Az anyagról két kislemezt is másoltak, ezek közül a Head Crushert később Best Metal Performance kategóriában Grammy-díjra jelölték.

Sejtelmes, többféleképpen magyarázható címet adott kilencedik nagylemezének a lengyel extrém metálos Behemoth. A 2009-ben kiadott Evangelion-ról így elmélkedett a csapat frontembere, Nergal: „Az Evangelion egy görög szó, amely jelentheti az Isten igéjének terjesztését is, de akár örömhírként is beszélhetünk róla. Hogy mi melyik verziót képzeltük el, azt mindenki döntse el saját maga.”

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár