2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új, méltóbb helyre költözik a bécsi vidámpark történetét bemutató Prátermúzeum

2021. június 24. 10:25 MTI

Megújul és új helyre költözik a bécsi Prátermúzeum, az osztrák főváros vidámparkjának történetét bemutató új kiállítóhely 2024-ben nyithat meg a Práter szívében – tudatta Bécs Város Külképviseleti Irodája szerdán az MTI-vel.

A bécsi Prátermúzeum Hans Pemmer tanár és helytörténész gyűjtőszenvedélyének köszönheti létrejöttét, aki 1964-ben a városnak ajándékozta gyűjteményét. A város az akkor új Planetárium egyik termében helyezte el a relikviákat – olvasható a közleményben.

Mint írják, a Prátermúzeum azóta is itt működik, mára viszont szinte semmilyen szempontból nem felel meg a feladatnak. Kevesen látogatják, mivel távol esik a megszokott turistaútvonalaktól, a helyszűke miatt pedig a gyűjteménynek csak töredékét tudják bemutatni.

Ráadásul az állagmegőrzési sztenderdeknek sem tudnak megfelelni, hiszen a planetárium nem gyűjtemények tárolására épült. Éppen ezért Bécs városa úgy döntött, hogy méltó helyre, a Práter szívébe, a Május 1. utcába költözteti a múzeumot.

A 2024-ben megnyíló kiállítóhelyre 1,6 millió eurót fordít a város. „Szinte nincs még egy olyan vidámpark a világon, amely annyire összenőtt volna a város identitásával és imidzsével, mint a Práter Béccsel” – idézi a közlemény Michael Ludwig polgármestert a döntés hátteréről.

A bécsi vidámpark történetét bemutató új tárlat már ezt a meghatározó szerepet is feldolgozza, valamint külön fejezetet szentel a zöld Práternek, amely a bécsiek fontos pihenőhelye a városban.

A múzeum gyűjteménye a Práter egyes attrakcióit működtető családi vállalkozásoknak köszönhetően egyébként folymatosan bővül, legutóbb a Lang család ajándékozta oda egy 50-es évekből származó kacsa-körhinta figuráit.

De van itt hintaló, a világkiállítás egy modellje, pofozóember, egy házasságközvetítő-automata, egy világító ördögfej, valamint megtalálható az osztrák fényképész, Emil Mayers számtalan felvétele is – áll az összegzésben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár