2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Folytatódik a metáltörténelem: ma az 1994-es év legjobb rockzenei albumára lehet szavazni

2021. június 3. 12:43

A Rocker Rádió a tavaly tavasszal nagy sikerrel szavaztatta meg hallgatóit a Rocker ABC játékban. Ennek a folytatása a Metal Történelem, amelynek keretében ma, június 3-án az 1994-es év legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

„Miután sajnos az idei tavasz nagy része otthonülős lett, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegram) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy ezek a nehéz hónapok kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, június3-án 1994 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

Egy roppant erős lemezt tett le az asztalra a Green Day 1994 február elsején. Ezen a napon jelent meg máig legsikeresebb nagylemezük, a Dookie, amelyből nem kevesebb, mint 20 millió példány talált gazdára világszerte, valamint egy Grammy díjat is sikerült begyűjteniük, az év legjobb alternatív zenei albumának megvalósítóiként. A korongról öt kislemezt is kimásoltak, ezek közül legsikeresebbnek a Basket Case bizonyult, a track öt teljes hétig vezette a Billboard slágerlistáját.

Alapos fazonváltáson esett túl 1994-re a korábban Sex Action-ként ismert zenekar. A csapat nevéből eltűnt a Sex, a hosszú westernkabátokat pedig felváltották az amerikaifoci-mezek.A durván bekeményített banda bemutatkozó nagylemeze, az Összeomlás sokként érte a rajongótábort, voltak akik nem is tudták elfogadni az új stílust, és lemorzsolódtak, de a többség kitartott Szaszusnyikék mellett.

Az eredeti frontemberük Vince Neil pótlására a The Screamből érkezett énekes-gitárossal, John Corabival rögzítette hatodik nagylemezét a nem sokkal korábban egy 25 millió dolláros lemezszerződést aláíró Mötley Crüe. Bár az 1994 március tizenötödikén kiadott album kereskedelmi szempontból nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, sok rajongó és kritikus mind a mai napig a banda katalógusának legerősebb alkotásaként nyilatkozik a csapat nevét viselő korongról.

1994-ben véget ért az Ossian történetének első szakasza. A csapat ebben az évben adta ki hetedik nagylemezét, a rendkívül beszédes Keresztút címet viselő korongot. A tíz tételes nagylemez megjelenése után a zenekar bejelentette feloszlását. A klasszikus négyes felállás hangszeresei Fahrenheit néven hoztak létre új formációt, míg a frontember, Paksi Endre rövid pihenő után a Wellington élén tért vissza a hazai metál körforgásába.

A Billboard lista élén debütált a Pantera hetedik stúdióalbuma, az 1994-es Far Beyond Driven, a korong egyik tételét, az I'm Broken-t pedig Grammy díjra jelölték best metal performance kategóriában. A Prong társaságában megtartott lemezbemutató turné nem nélkülözte a botrányokat, az Abbott tesók például a Kerrang egyik munkatársát részesítették testi fenyítésben, míg a frontember, Phil Anselmot egy biztonsági ember bántalmazásáért tartóztatták le az egyik koncert után.

Némiképp megváltozott felállásban jelentette meg harmadik nagylemezét a debreceni Tankcsapda. A Jönnek a férgek című korongon a csapat frontembere, Lukács Laci bevállalta a basszusgitárt is, míg gitárosként ettől a lemeztől számított teljes jogú tagnak Molnár Cseresznye Levente. A két videoklippel megtámogatott korong fontos mérföldkő a csapat történetében, hiszen ez az album már CD formátumban is elérhető volt.

Burn my Eyes című albumával robbant be a köztudatba 1994-ben az Oaklandből származó Machine Head. A korábbi Forbidden gitáros, Robb Flynn által vezetett csapat bemutatkozó nagylemezén számos dal szövege emlékezik meg a két évvel korábbi Los Angeles-i zavargásokról, míg a korong nyitótétele, a Davidian az 1993-ban lezajlott úgynevezett Wacói ostrom eseményeit dolgozta fel.Az albumból durván 400 ezer példány talált gazdára, és ezzel a bemutatkozó Slipknot album megjelenéséig a Burn my Eyes számított a Roadrunner Records legsikeresebb kiadványának.

Bár 1994-ben csak a második helyen végzett a Marlboro Rock In tehetségkutatón a Nevergreen, a Polygramtól lehetőséget kapott a csapat, hogy még abban az évben megjelentethessék bemutatkozó nagylemezüket, a Game Overt. Az album legidőtállóbb szerzeményének a doom himnusz, az Amok bizonyult. Mivel a korong sokáig beszerezhetetlen volt, így 2011-ben, hat bónusz trackkel kiegészítve a teljes anyagot újra piacra dobták a Hammer Records gondozásában.

Talán a zenekar gitárosa, Kerry King az egyetlen olyan ember a Földön, aki nincs megelégedve a Slayer hatodik nagylemezének hangzásával. King szerint az 1994-es Divine Intervention végső keverésére kicsit  jobban is figyelhettek volna. A rajongók nagy valószínűség szerint nem osztották a tetovált gitáros véleményét, hiszen az albumból már megjelenése hetében gazdára talált 93 ezer példány, és történetük során legelső alkalommal az Egyesült Királyság lemezeladási listájára is sikerült felkapaszkodniuk.

Rádióbarát hangzásának, valamint a dallamosabb, közérthetőbb szerzeményeknek köszönhetően hatalmas sikert aratott a Megadeth hatodik nagylemeze, a Youthanasia. Az 1994 november elsején üzletekbe került korong alig két hónap alatt platinalemezes státuszba került az Egyesült Államokban. A Hugh Syme által megálmodott, szárítókötélen lógó csecsemőket ábrázoló lemezborító kavart egy kisebb sajtóbotrányt, ám a zenekar egyetlen rövid közleménnyel megvédte magát: „Meg lehet nézni a képet közelebbről! Minden csecsemő mosolyog!”

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár