2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Szabadság Fantomjától a Lost and Foundig – ezektől a rockalbumoktól őrültünk meg 1982-ben

2021. május 31. 11:31

Folytatódik a Metal Történelem, amelynek keretében ma, június 7-én 1982 legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

„Miután sajnos az idei tavasz nagy része otthonülős lett, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegramhundub) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy ezek a nehéz hónapok kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, május 31-én 2005 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

A zenekar történetének legsikeresebb albumának számít a Mudvayne harmadik nagylemeze, a 2005 április tizenkettedikén kiadott Lost and Found. Az RIAA hivatalos adatai alapján a korongból több mint 1 millió példányt értékesítettek világszerte. A sikerhez nagyban hozzájárult a korong első kislemezeként megjelentetett albumnyitó Determined, amely a Need for Speed Underground 2 videojáték tracklistájára is felkerült, valamint egy Grammy jelölést is eredményezett a csapatnak.

A tragikus körülmények közt elhunyt Pantera gitáros, Dimebag Darrell emlékének ajánlotta hatodik nagylemezének, a 2005-ös Mafia-nak az egyik tételét a Zakk Wylde által irányított Black Label Society. A hírek szerint, az In This River komoly érzelmeket váltott ki az Abbott család tagjainak körében, a néhai gitáros egykori barátnője, Rita például több interjúban is beszélt arról, hogy a dalhoz forgatott klipet soha nem tudja sírás nélkül végignézni.

Ahogy azt az album címe is tükrözi, nagyot küzdött az ózdi Remorse azért, hogy végre megjelenhessen 2005-ös nagylemezük a Harc. Az évtizedes múltra visszatekintő csapat példaértékű kitartásának végül meg lett a jutalma, hiszen a tizennégy tételes korongról szinte kizárólag pozitív kritikákat lehetett olvasni az interneten, valamint az offline médiában egyaránt.

Illusztris társaságba került 2005-ös  anyagaival a Mezmerize/Hypnotize-zal a System of a Down. Rajtuk kívül csak egyetlen rockzenekarnak, a Guns n' Roses-nak sikerült egy éven belül kiadott két külön albummal felkerülnie a Billboard lista élére. A csapat gitárosa, Daron Malakian nyilatkozta néhány éve a Revorver Magazinnak, hogy a stúdiózás elején még egy harmadik korong kiadása is szóba került a zenekari megbeszéléseken, mivel a próbák során túlságosan sok minőségi szerzemény született, amelyeket sajnáltak  elpazarolni.

Remek kritikákat kapott a szaksajtó munkatársaitól a francia Gojira harmadik nagylemeze, a From Mars to Sirius. A 2005-ben kiadott hetven perces anyag súlyos témákat boncolgató szerzeményeinek mondanivalójáról így nyilatkozott a csapat frontembere, Joe Duplantier: „Egyes kultúrákban a Mars a háborút szimbolizálja, míg a Sírius a békét. Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatom, hogy az emberiség örökös háborúban áll saját magával.”

2005-ben jelentette meg ötödik nagylemezét Vírus címmel a jobb sorsra érdemes Dance romjain alakult Hooligans. Az album egyik csúcspontja a Szabadon, melynek videoklipje hosszú időn keresztül vezette a Viva Tv slágerlistáját, de a többi tétel miatt sem volt szégyenkeznivalója a négy huligánnak. A korong elődeihez hasonló módon a Mahasz lista élén nyitott, és néhány héten belül bearanyozódott, később pedig az album négy szerzeménye is felkerült a néhány évvel később kiadott Hooligans Best of-ra.

Rajongói fórumokon komoly viták alakultak ki annak idején a Rammstein 2005-ös Rosenrot albumának borítójával kapcsolatban. A zenekar gitárosa, Paul Landers viszont hamar rövidre zárta a történetet, amikor egy interjúban elmesélte, hogy semmi különös üzenet nincs a fotó mögött, a zenekarnak egyszerűen megtetszett az USS Atka nevű jégtörő hajóról készített felvétel. Az albumon található tizenegy tétel közül egyedüliként az önálló kislemezen is kiadott Benzin állta ki az idő próbáját, és tudott megragadni a zenekar koncert programjában.

Wass Albert megzenésített verse, a Véren vett ország mellett egy csaknem húsz éves szerzemény, az eredetileg a csapat 1986-os demo kazettáján szereplő Metal vihar korszerűsített változata is helyet kapott az Ossian tizennegyedik nagylemezén, a 2005-ben megjelentetett A Szabadság Fantomján. Az album összesen tizennyolc tracket tartalmazott, amelyből ötöt élőben rögzítettek az Ossianosok harmadik nemzetközi találkozóján.

Egyetlen tétel kivételével a világtörténelem jelentős hadi eseményeit dolgozta fel a Sabaton második nagylemeze, a Primo Victoria. A 2005-ös keltezésű anyagon a svéd zenészek megemlékeztek többek között az első, valamint a második világháború történéseiről, de az amerikai hadsereg vietnami szerepvállalásáról sem feledkeztek meg. Az album címadója, a normandiai partraszállás névtelen hőseinek örök emléket állító Primo Victoria pedig mind a mai napig kihagyhatatlan tétele a Sabaton koncertek setlistjének.

Annak idején az albumoftheyear.org userei a 2005-ös év legjobb metál albumának választották az Opeth nyolcadik nagylemezét, a Ghost Reveries-t, míg a loudwire.com a 21. század legerősebb metal anyagait rangsoroló listáján csak a System of a Down Toxycity albuma, valamint a Tool-tól a Lateralus tudta megelőzni a svéd progresszív metal csapatot. A zenekar rendkívül médiabarát módon a tíz perc fölötti játékidejű Ghost of Perdition-höz forgatta az album egyetlen klipjét, amelyben ismeretlen okból nem volt látható dobosuk, Martin Lopez, akit a videóban a Testament ütőse, Gene Hoglan helyettesített.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itthundubon itt, további rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár