2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A frontvonalon harcoló amerikai katonák bálványa is volt Hollywood „szerelemistennője”, Rita Hayworth

2021. május 14. 15:28 MTI

Előbb tudott táncolni, mint járni, tizenkét évesen már apja lokáljában lépett fel Rita Hayworth filmsztár, „a nagy amerikai szerelemistennő”, aki 34 éve, 1987. május 14-én hunyt el. A második világháború idején sok amerikai katona az ő fotóit nézegetve ábrándozott a frontvonalban.

Eredeti neve Margarita Carmen Cansino, apja spanyol táncos, anyja ír-angol táncosnő volt. A legenda szerint róla nevezték el a Margarita koktélt. 1937-ben férjhez ment Edward Judson menedzserhez, aki sztárt faragott belőle.

Beszédórákra íratta be, átformálta alakját, a hollófekete haj előbb gesztenyebarnára változott, végül teljesen kiszőkült, keresztnevét lerövidítették és megkapta az anyai Haworth vezetéknevet, egy elegáns y betoldásával.

Rita Hayworth 1939-ben elsöprő (kassza)sikerrel mutatkozott be a Csak az angyaloknak van szárnyuk című filmben. A Columbia stúdió tizenhárom kisebb szerep után kölcsönadta a Warner Brothersnek, ahol megszületett a démoni szőke vamp, a „szerelemistennő”.

Tánctudását Gene Kelly és Fred Astaire partnereként csillogtatta, a revüfilmek egyszerre tették sztárrá és bálvánnyá. Érdekesség, hogy kellemes hangja ellenére filmjeiben egész pályafutása során más énekelt helyette.

Bár a magánéletben félénk, csendes, szerény jelenség volt, a filmvásznon robbanékony, érzéki nőket alakított. Ő lett a női szexepil megtestesítője, képe felkerült a Life magazin címlapjára és az 1946-ban a Bikini-szigeteken felrobbantott kísérleti atombombára is.

A második világháború idején sok amerikai katona az ő fotóit nézegetve ábrándozott a frontvonalban. A Max Factor kozmetikai cég az első számú szexszimbólummá előlépett Hayworth-szel reklámozta új rúzsát.

Rita Hayworth sikere főként azzal magyarázható, hogy a korábbi bálványnak, Greta Garbónak ugyan érzéki volt a szája és hosszú a lába, de „csak” 75 centiméteres a mellbősége, ezen a téren Hayworth viszont jóval kedvezőbb, 92 centis adottságokkal büszkélkedhetett.

Karrierje az ötvenes évek végén indult hanyatlásnak, helyét nemsokára új sztárok foglalták el a nézők szívében és az újságból kivágott képeken. Utolsó musicalje 1957-ben a Joey pajtás volt, ebben szerepelt együtt utódával, Kim Novakkal.

A hatvanas években A cirkusz világa című filmben John Wayne és Claudia Cardinale partnereként tűnt fel, majd Európában, főként Olaszországban forgatott, utolsó munkája, az Isten haragja 1972-ben készült.

Magánélete nem alakult szerencsésen, egyik férjével sem töltött együtt többet néhány évnél. Öt férje közül négy, köztük Orson Welles szakmabeli volt, az egyetlen „civil” a nem kevésbé ismert multimilliomos muzulmán playboy, Ali Khan herceg volt. Az ő kedvéért Hayworth a negyvenes évek végén néhány évre otthagyta Hollywoodot és Európába települt.

A karrierje hanyatlásával párhuzamosan kialakult depresszióból az alkoholba menekült, botrányaitól volt hangos a sajtó. Idővel elhatalmasodott rajta az Alzheimer-kór, amely 68 éves korában, 1987. május 14-én végzett vele. Emlékére évente jótékonysági gálát rendeznek és a bevételt az Alzheimer-kór kutatására fordítják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Rita Hayworth és Orson Welles (esküvő)Rita Hayworth és Fred AstaireRita Hayworth és Lily Tomlin

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár