2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Melyik rockzenei album volt 2017 legjobbja?

2021. április 1. 13:38

A Rocker Rádió a tavaly márciusi lezárások idején nagy sikerrel szavaztatta meg hallgatóit a Rocker ABC játékban. Ennek a folytatása a Metal Történelem, amelynek keretében ma, április 1-jén a 2017-es év legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

„Miután sajnos az idei tavasz is otthonülős lesz, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegramhundub) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy a bezártság órái kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, április 1-jén 2017 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

Az Év Power metal albumának választotta 2017-ben a Metal Storm webzine az amerikai Iced Earth tizenkettedik sorlemezét. Az Incorruptible rendkívül pozitív kritikát kapott a Loudwire szakírójától is, valamint kereskedelmi szempontból is elég erősen kezdett, hiszen megjelenése hetében csak az USA-ban 5675 példány kelt el belőle, ami az aktuális Billboard lista 140. helyére volt elegendő.

Tizenkét évet kellett várnia az Archaic rajongótáborának arra, hogy kedvenc zenekaruk megjelentesse a meglehetősen sikeres debütalbum, a Time Has Come To Envy the Dead folytatását. 2017 végén került forgalomba a csapat második nagylemeze, a szakírók szerint komoly minőségi ugrást jelentő, az év lemeze címre is roppant esélyes How Much Blood Would You Shed to Stay Alive? című korong a Nail Records gondozásában.

2017-ben ötödik nagylemezéhez érkezett a skót kalóz metalos Alestorm története. A No Grave but the Sea című korong különösen kedves nekünk magyaroknak, hiszen a csapat új gitárosa, a miskolci születésű Bodor Máté is bemutatkozhatott. A számos, azóta közönségkedvencé érett szerzeményt tartalmazó dalcsokor a kritikusok tetszését is elnyerte, a Rozsdagyár szakírója például tökéletes fesztiválzenének nevezte Christopher Bowes-ék aktuális alkotását.

Karrierje tizennegyedik nagylemezét jelentette meg Machine Messiah címmel 2017. január közepén a brazil Sepultura. A hozzáértők szerint a zenekar végre ki mert lépni a komfortzónájából, és új, addig ki nem próbált hangzásokkal kísérletezett a stúdióban, melynek eredményeként egy elég erős, változatos albumot állítottak össze Andreas Kisserék.

A köztévé által rendezett Dal 2017-nek köszönhetően sokak által megismert, megszeretett, Az Élet című szerzemény, valamint a Tankcsapda Lopott könyvek leanderesített változata is helyet kapott nyolc másik tétel társaságában a Leander Kills második, 2017-ben kiadott nagylemezén. Az Élet a halál előtt megjelenése hetében azonnal a Mahasz-lista élére ugrott, egy évvel később pedig már platinalemezzel büszkélkedhettek.

Elismerés-hegyeket hozott a thrash metalban utazó amerikai Power Tripnek második nagylemezük, a 2017-ben kiadott Nightmare Logic. A tengerentúlon piacvezetőnek számító Loudwire magazin az év metal albumának választotta a harminchárom perces anyagot, míg a korong egyik tételét, az Executioner's Taxet Grammy-díjra jelölték best metal performance kategóriában. A zenekar történetét egy sajnálatos tragédia árnyékolta be 2020-ban, mivel ez év augusztusában elhunyt frontemberük, Riley Gale.

Többek között a Megadeth főnöke, Dave Mustaine, valamint az ex-Serultura frontember, Max Cavalera is közreműködött a rapperként, illetve sorozatszínészként is közismert Ice-T által életre hívott Bodycount 2017-ben kiadott hatodik nagylemezén. A 41 perces játékidejű Bloodluston a saját dalok mellett helyet kapott a Slayer Raining in Blood című szerzemény is, a korong zárótételét, a Black Hoodie-t pedig bert metal performance kategóriában Grammy-díjra jelölték.

Sötétanyag címmel jelentette meg 2017-ben második nagylemezét az egykori Superbutt frontember által vezetett Ördög. A kilenc tételt tartalmazó album zenei rendezője Varga Zoltán volt, a dalok megalkotásában pedig komoly szerep hárult a Wackorból ismert Nagy-Miklós Péterre, azaz Wackor Mikire.

A zenekar nevét viselte a brit Asking Alexandria ötödik nagylemeze. A 2017. december közepén debütáló korong szerzeményeivel a csapat némileg eltávolodott korai, metalcore-os gyökereitől, és óvatosan nyitottak a hard rock irányába. A rajongóknak pedig kicsit korábban érkezett abban az évben a karácsony, hiszen ezen az albumon már ismét a csapat korábbi frontembere, Danny Worsnop töltötte be az énekesi posztot.

Tíz darab minőségi teuton thrash tételt tartalmazó korongot kapott a pénzéért az a rajongó, aki beruházott a Kreator tizennegyedik nagylemezére, a Nuclear Blast gondozásában 2017-ben kiadott Gods of Violence-be. A korong hangzása kellően intenzív, az album négy-öt perces dalai jól kidolgozottak, a frontember Mille pedig ismét magas szinten hozta a tőle megszokott társadalom, valamint erősen valláskritikus szövegeket.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itthundubon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár