2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eltemetik XVII. Lajos szívét

2004. június 9. 01:16

Hosszú hányattatás után Párizsban, a francia uralkodók kriptájában végső nyugalomra helyezik a lefejezett XVI. Lajos és Mária-Antoinette fiának, a gyermekkirály XVII. Lajosnak a szívét.

Gyermekszív
A gyermekkirály szívét rejtő kristályváza jó húsz éve látható a bazilika egyik oldalkápolnájában. Most abban a fülkében helyezik majd végső nyugalomra, amelyben eddig egy XVIII. Lajos által állíttatott, jelképes síremlék hirdette XVII. Lajos emlékét. A szertartás két napig tart. Hétfőn a szívet rejtő urnát a párizsi Saint-Germain l'Auxerrois templomba szállítják. Ehhez a plébániához tartoztak a francia királyok, amikor az udvar még a Louvre-ban élt.

Kedden - számos európai uralkodóház képviselőinek jelenlétében - a saint denis-i bazilikában mondanak gyászmisét, mielőtt a szívet a kriptába helyeznék. A saint-denis-i francia hagyományőrző egyesület értesítette a Le Figaro című francia napilapot, hogy a szertartáson részt vesz "Anjou hercege, a Bourbon-ház feje és Fortunato Baldelli apostoli nuncius is".

Ez a gyásszertartás lesz a "Templomosok gyermeke" címen ismert rejtély epilógusa. XVI. Lajos legifjabb utódát - aki XVII. Lajos néven lépett volna a francia trónra - szüleivel egy időben, 1792-ben vetették börtönbe a templomos lovagrend székházában. Egy fiú 1795-ben meghalt ugyanott, a feljegyzések szerint általános tüdővészben. Dr. Pelletan, aki a boncolást végezte, elemelte a gyermek szívét, és egy kristályvázába helyezve, etilalkoholban konzerválta, mint a trónörökös testének egy darabját. Csakhogy az idő tájt vitatták, hogy az elhunyt gyermek valóban XVI. Lajos fia volt-e, nem pedig egy másik gyermek, aki a kis herceg helyébe lépett, akiről azt rebesgették, hogy talán korábban hunyt el, vagy megszöktették.
Gyermekkirály


Pelletantól is ellopta egy alkalmazottja a trónörökös szívét, amelyre két évszázadnyi hányattatás várt, tulajdonosról tulajdopnosra vándorolt. Hol Ausztriában, hol Olaszországban bukkant fel, amíg a francia trón várományosának, Don Carlosnak, Madrid hercegének az unokái át nem adták az ereklyét Bauffremont hercegének, a francia hagyományőrző egyesület elnökének, hogy ő helyezze el a francia uralkodók végső nyughelyén, Saint Denis-ben.

Az is kérdéses volt, vajon a szív a fiatalabbik hercegé, vagy esetleg bátyjáé, Lajos Xavér József hercegé. A történészek megállapítása szerint bizonyosan a kisebbik fiú szívét rejti a kristályváza. Az idősebbik ugyanis a forradalom előtt meghalt, és a hagyomány szerint a szívét bebalzsamozták, tehát semmiképpen sem lehetett ugyanaz a szív, amelyet Pelletan konzervált alkoholban. Végül az utolsó szót a DNS-vizsgálat mondta ki: két, egymástól független laboratórium állapította meg 2000. április 19-én, hogy a gyermek Habsburg-leszármazott, akárcsak Mária Antónia. A fiú, akinek halotti anyakönyvi kivonatát a "Capet Lajos-Károly, Capet Lajos és Ausztriai Mária Antónia fia" névre állították ki, 209 évvel halála után végre nyugalomra tér a királyi kriptában ősei mellett, édesapja és édesanyja lefejezett testének szomszédságában.

(MTI - Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár