2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra régi pompájában látható Oroszország legrégebbi mozija

2020. december 10. 12:50 MTI

Befejeződött Oroszország legrégebbi állandó filmszínháza, a moszkvai Hudozsesztvennij (Művész) mozi több mint egy fél évtizeden át tartó felújítása - közölte a munkálatokat finanszírozó bank.

Az épület falai között megfordult hajdanán Lev Tolsztoj, Szergej Jeszenyin, valamint az orosz és a szovjet kultúra számos más nagyja is. 1926-ban itt volt a bemutatója Szergej Eisenstein Patyomkin páncélos című alkotásának, az 1930-as években pedig itt vetítették első szovjet hangos- és színes filmeket.

Az eredetileg kétszintes, Nyikolaj Blagovescsenszkij építész által kifejezetten filmvetítéshez tervezett, eklektikus sítusú épületet 1909-ben adták át a közönségnek. A mozit 1912-1913-ban Fjodor Sehtel elképzeléseinek megfelelően átalakították, a nyolcvanas években elvégezett általános felújítás idején jelentősen megváltoztatták a belső elrendezést.

A közlemény szerint a 2014-ben elkezdődött, a műemléképület megőrzését és a legkorszerűbb műszaki megoldásokat ötvöző átépítés folyamán az egyik legnehezebb feladat az eredeti külső helyreállítása, a 60-as években eltávolított dekorációs elemek rekonstrukciója volt. Az eredeti magasság megmaradt, ám az épületszárnyak kibővítése és átkonstruálása révén háromszintessé vált.

Az épület Héliosz nap- és Szeléné holdistenség domborműjével ékesített homlokzatát Sehtel eredeti tervrajzai és archív felvételek alapján alkották újra. A be- és kijárat táblái a forradalom előtti helyesírás szerint készültek el, és a főbejárat fölé kitették az eredeti "elektroszínház" feliratot.

Helyükre kerültek a történelmi lámpások, az új belső térben a modern és történelmi elemek a kivitelezők szándékai szerint organikusan alkalmazkodnak az épület általános stílusához.

Az Arbatszkaja téren, a védelmi minisztérium tőszomszédságában felújított filmszínházban négy nézőtermet alakítottak ki: egy 359 férőhelyeset, egy 120 fős erkélyest, két 47 férőhelyeset és egy 21 férőhelyes VIP-termet. Az utóbbi kivételével mindegyikben külön helyek állnak rendelkezésre a mozgáskorlátozottak részére.

A közönség, amely a várakozások szerint még az év vége előtt birtokba veheti a mozit, a filmek mellett egy étterem és a fő előtérben berendezett bár kínálatából is válogathat. A mozi belső kialakítása lehetővé teszi koncertek, közönségtalálkozók és kiállítások megrendezését is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár