2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A sikoltó múmiától a szocialista erotikáig – ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

2020. július 25. 12:05 Múlt-kor

Ha lemaradtak volna az elmúlt hét legérdekesebb írásairól, most bepótolhatják. A Múlt-kor elhozta Önöknek II. (Nagy) Katalin cárnő szerelmi és magánéletének titkait, elmerültünk a szocializmus által elképzelt egészséges erotika és a korabeli szexuális felvilágosítás mocsarában, mélyére ástunk Öveges József, mindenki fizikaprofesszora sikerének, és beleborzongtunk egy nyitott szájjal és keresztbe tett lábbal mumifikált egyiptomi hercegnő halál utáni utazásába.

„Előadótermem az egész ország”

„Aki nem tudja elmondani azt, amit tud, úgy, hogy egy utcaseprő is megértse, az maga sem érti igazán” – mondogatta gyakran Öveges József professzor, aki a televízió segítségével a hatvanas években az egész ország fizikatanára lett. A zalai ízes tájszólásban, tagoltan beszélő, jellegzetes szemüveget viselő, mosolygós, kedves arcú öregúr naiv rácsodálkozással, mintha a képernyők előtt jönne rá a kísérlet megoldására, s olyan boldogsággal nyugtázza a fizika győzelmét, mintha saját gyermeke megszületésének örülne.

Szeméből állandóan szeretet sugárzott: a nézők és imádott fizikája felé. De vajon hogyan lett egy szerzetesből a szocializmus ismeretterjesztő „tévésztárja”? Miért szerették annyira tanítványai őt a középiskolában? Miért nem szeretett senkivel sem kezet fogni? Vajon miért tartotta az önfegyelem hiányának, ha a jelenlétében köhögtek? A válaszokat itt találja.

Ilyen volt az egészséges erotika a szocializmusban

„A szűzhártya átszakításának legkíméletesebb módja az, ha megfelelő szerelmi előjáték után, az erotikus izgalom kellő fokán a nő a hátán fekszik, széttárja kissé felhúzott lábait, a férfi pedig fölötte, térdére és fél könyökére támaszkodva hímvesszőjét másik keze irányításával felülről a hüvely elülső fala irányában vezeti be” – olvashatjuk az intim intelmeket Aszódi Imre és Brencsán János – több kiadást is megért – A házasélet abc-je című kötetének 53. oldalán.

Azt persze nem tudhatjuk, hogy az újdonsült férjek szántak-e időt ezen útmutató átlapozására a nászéjszaka előtt, az azonban biztos, hogy az állami szándék megvolt arra, hogy a helyes mederbe tereljék az emberek szexuális viselkedését. A rendszer idővel felismerte, hogy a magyarok – elődeikhez hasonlóan – még mindig szeretik a szerelmeskedést, és ezt bizony kezelni kell: muszáj ellenőrzött keretek közé terelni az erről folyó disputát, vagyis beszélni kell róla. A felvilágosítandók célcsoportja a vérbő szocialista ifjúság volt, ők 1965-től az Ifjúsági Magazin hasábjain értesülhettek arról, hogyan kell „őszintén beszélni” a szerelemről.

Kegyencek cárnője

Számos pletykát lehetett az újkorban, de manapság is olvasni II. (Nagy) Katalin cárnő szerelmi életéről és magánéletének rejtett titkairól. Az okos asszony azonban nem volt nimfomániás, nem tartott orgiákat a palotáiban, csupán egy nő volt, aki szerelemre vágyott. Ha férfi lett volna, akkor az a tény, hogy uralkodóként szeretőket tart, a világ legtermészetesebb dolga lett volna. Az utókort az hökkentette meg, hogy ezt nőként tette, mégpedig úgy hogy, nem titkolta szeretőit.

Szeretni akart, és arra vágyott, hogy őt is viszontszeressék, ebben olyan volt, mint bármely más ember. Bár kétségtelen, hogy uralkodónői pozíciója ehhez igen kedvező lehetőséget biztosított. Szeretőit egy „Kis-Ermitázsnak” nevezett privát lakosztályban helyezte el, és lényegében velük élt addig, amíg kapcsolatuk valamely okból meg nem romlott, a viszonyra soha nem kényszerítette őket. De vajon mi történt, ha valamelyik szeretője megcsalta őt? Mi lett az egykori kedvesek sorsa? Ide kattintva megtalálja a válaszokat.

A sietve mumifikált sikoltó nő

Az egyiptomi hercegnő múmiáját a 19. század végén fedezték fel a Dejr el-Bahari nevű halotti templomkomplexumban, a Nílus nyugati partján, Luxorral szemben. A „sikoltó nő” az úgynevezett „királyi rejtekhely” mintegy 50 múmiájának egyike – e sír a XVII.-től a XXI. dinasztiáig terjedően tartalmazza uralkodók és családtagjaik múmiáit.

A múmiát hagyományos mumifikálási szertartásoknak vetették alá, és gondosan bebalzsamozták, majd betekerték. Testhelyzete azonban igen különös – míg a többi, megfelelő tisztelettel eltemetett múmia a sírban a megszokott, komor testhelyzetben, egyenes testtel, zárt szájjal található, a hercegnő feje oldalra dől, szája nyitva áll, lábai pedig bokánál keresztezik egymást. Vajon miért?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár