2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyomtalanul eltűntektől a kiásott királynéig – ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

2020. május 16. 11:53 Múlt-kor

Ha lemaradtak volna az elmúlt hét legérdekesebb írásairól, most bepótolhatják. A Múlt-kor elhozta Önöknek a történelem hét leghíresebb eltűnt személyét, akik – Agatha Christie kivételével – sohasem kerültek elő. Az elmúlt napokban elmerültünk továbbá a második világháborús német kapituláció rejtelmeiben, a mélyére ástunk a meggyilkolt szerelme holttestét kiásató portugál király őrültségének, és megtudtuk, miként buktatta le nagyzoló fia az Argentínában bujkáló Eichmannt.

Hét híres ember, aki nyomtalanul eltűnt

A norvég Roald Amundsenre mindenki úgy emlékszik, mint a felfedezőre, aki az angol Robert Scott kapitánnyal folytatott drámai vetélkedés során 1911 decemberében – 34 nappal megelőzve vetélytársát – elsőként jutott el a Déli-sarkra. Kevesen tudják azonban, hogy 17 évvel később Amundsen északnak vette az irányt, hogy segítséget nyújtson egy olasz sarkkutatónak, Umberto Nobilénak, aki léghajójával a Spitzbergáknál egy jégtáblán rekedt. A norvégról és vele együtt egy hidroplánnal elindult társáról többé senki sem hallott, eltűnésük körülményei máig ismeretlenek.

Hasonlóan fogalmunk sincs, hová tűnt a titokzatos északnyugati átjárót kereső John Cabot, azt sem tudjuk, mi lett a sorsa Raoul Wallenbergnek, vagy Rudolf Dieselnek, aki egyszerűen eltűnt egy gőzös fedélzetéről, amely Antwerpenből Angliába hajózott. De vajon mi lett A kis herceg írójával, Antoine de Saint-Exupéryvel? Mi történt az Alcatrazból 1963-ban megszökött három rabbal? A válaszokat itt találja

Kézcsók a kiásott királyné előtt

A portugál trónörökös, D. Pedro felesége, Constanza 1345-ben átadta lelkét a Teremtőnek, ami a trónörökös számára egyet jelentett azzal, hogy többé nem kellett rejtegetnie szeretőjét, Inês de Castrót a világ elől. Később feleségül is vette, ami apjának, IV. Alfonz királynak kifejezetten nem volt ínyére, így radikális lépésre szánta el magát: megölettette unokái anyját, fia szerelmét, a „hattyúnyakú Inêst”. A hadaró, dadogó trónörökös, aki heves dühkitöréseiről volt híres, különös kegyetlenséggel bosszulta meg trónra jutását követően szerelmei meggyilkolását.

Megszállottsága D. Inés de Castro emléke iránt olyan új jegyet emelt ki személyisége torz vonásai közül, amelyet történeti források nem igazolnak ugyan, legendák viszont őrzik históriáit. E szerint 1361-ben például az exhumált királyné előtt a nemességnek kézcsókra kellett megjelennie és hódolnia. A további részletekért lépjen ide.

Kétszer kellett kapitulálniuk a németeknek

„Ezzel az aláírással a német nép és a német haderő, tetszik vagy sem, a győztesek kezébe adta magát” – nyilatkozta letörten Alfred Jodl vezérezredes Dwight D. Eisenhower tábornok, a szövetséges haderők európai főparancsnokának reimsi főhadiszállásán, 1945. május 7-én. A kapitulációt aláíró, keserű Jodl így folytatta nyilatkozatát: „ebben az órában csak remélni tudom, hogy a győztesek nagylelkűen fognak bánni a legyőzöttekkel”. A nagylelkű bánásmód egyelőre még másodlagos dolognak tűnt, ugyanis Sztálin őrjöngött, amikor megtudta a hírt a német kapitulációról, a szovjet vezérnek ugyanis más forgatókönyve volt a háború befejezésére. Vajon hogyan záródott le végleg a második világháború európai szakasza?

Adolf Eichmann lebukása

60 éve, 1960. május 11-én vették őrizetbe izraeli ügynökök Adolf Eichmann egykori SS-főtisztet, az európai zsidók deportálásának fő szervezőjét az argentínai Buenos Airesben. A gondosan előkészített műveletet az argentin hatóságok tudomása nélkül hajtották végre, miután a dél-amerikai ország több esetben is megtagadta náci háborús bűnösök külföldre való kiadatását. Eichmannt elkábítva kicsempészték az országból, Izraelben bíróság elé állították, majd 1962. június 1-jén kivégezték. De vajon miként buktatta le őt nagyzoló fia? A válaszért kattintson ide.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár