2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Halálos tudomány – megjelent a Múlt-kor tavaszi száma

2020. február 28. 14:01

Marie Curie sugárzó felfedezése, náci emberkísérletek, Arkhimédész és Leonardo saját korukat megelőző hadigépei, az első világháború pokoli harcigázai és a szuperbombáig vezető út. A Múlt-kor legfrissebb számában a halálos tudomány felfedezésein túl olvashatnak még hét áprilisi tréfáról, Dobzse László király valódi arcáról, Michael Rockefeller rejtélyes eltűnéséről, az elfelejtett nyilas nőkről, valamint II. Erzsébet angol királynő botrányhős húgáról is.

Radioktivitás. Marie Sklodowska-Curie korszakalkotó munkát végzett az általa elnevezett radioaktivitás jelenségének tanulmányozása és alkalmazási lehetőségei terén. Ugyanakkor máig kérdéses, hogy a kétszeres Nobel-díjas kutatónő betegségéért és haláláért mennyiben felelősek az általa végzett kísérletek. 

Náci emberkísérletek. A második világháború után 23 orvost állítottak katonai bíróság elé csak Nürnbergben, azzal vádolva őket, hogy nem pusztán kiszolgálták a náci rendszert, hanem részt vettek tömeggyilkosságokban és koncentrációs táborokban zajló emberkísérletekben. E kegyetlenkedésekben mintegy kétszázan működtek közre, áldozataik pedig elsősorban deportált zsidók és cigányok, valamint szovjet hadifoglyok voltak. Szinte felfoghatatlan, hogy e szörnyűségeket olyanok követték el, akiket esküjük a gyógyításra kötelezett volna. 

Harci gázok. Az első világháború minden korábbi fegyveres konfliktusnál nagyobb teret nyitott a vegyészeti eszközök bevetésére. A hadszíntereken olyan új, addig csak kísérleti stádiumban lévő vagy még nem ismert fegyverek jelentek meg, amelyek átalakították a hadviselést, egyben tovább fokozták a háború okozta borzalmakat, minden korábbinál elképzelhetetlenebb poklot zúdítva a katonákra.

Atomkorszak. Az Egyesült Államok hadba lepésének hatására 1942. augusztus 13-án beindult Manhattan Project örökre megváltoztatta világunkat. Ugyanannyira hirtelenül és váratlanul, mint amennyire erőszakosan.

Tavaszi számunk Dosszié rovatában olvashatnak még a 731-es egység rémtetteiről, Arkhimédész és Leonardo gyilkológépeiről, az orvosról, aki szívében egy csővel sétált vagy az önmagát felakasztó kriminológusról is.

Sorscsapás volt-e Dobzse László uralma? Ha van uralkodó, akire az utókor megvetéssel emlékezik, az alighanem a magyarul alig beszélő, az ország javait eltékozló, ütődött, tutyimutyi idegen, aki élete alkonyán a budai mészárosokhoz járt ételt koldulni, és aki Hunyadi Mátyás nagy hatalmú országából egy bukott nemzetet csinált. Ő az, aki egy személyben felelős Mohácsért, meg leginkább azért, hogy Magyarország mindörökre kiesett a nagyhatalmak sorából. Vagy mégsem? Vajon valóban rászolgált a róla élő képre? Részletek a magazinban!

Elfelejtett nyilas nők. A magyarországi politikai radikalizmus történetének írásakor egy csoportról kevés szó esik. Ezek azok a nők, akik a szélsőjobboldali eszméket terjesztve, támogatva a háború utolsó napjáig kitartottak a nyilaseszmék mellett. A feleségek, nőszervezők, orvosnők és a mindennapi bűnözők története ad teljesebb képet Magyarország második világháború alatti történetéről. Az eddigi történetírás ugyanis néhány társadalmi csoportot láthatatlanná tett azáltal, hogy csak a „nagypolitikát” elemezte. A tavaszi lapszámban olvasható cikknek is az a célja, hogy ezt a láthatatlanságot megszüntesse.

Hová tűnt Michael Rockefeller? Sokkolta az amerikai közvéleményt 1961-ben, amikor Michael Rockefeller nyomtalanul eltűnt Holland Új-Guinea partjainál. A hivatalos magyarázat szerint a tengerbe fulladt, az eltelt évtizedek során azonban nem ritkultak az eset körüli találgatások – s mint kiderült, nem is ok nélkül.

Magazinunk legfrissebb számában olvashatnak még a rejtélyes Húsvét-szigetről, II. Erzsébet királynő makrancos húgáról, Margit hercegnőről, hét híres áprilisi tréfáról, de a pápaság történetéről is. A képzőművészet kedvelőivel Tiziano Urbinói Vénusz című festményét vesszük górcső alá, az építészet szerelmeseit pedig a Forgáchok szalánci kastélyába és várába kalauzoljuk el.

A magazin tavaszi száma február 28-tól kapható az újságárusoknál, a Tesco, Auchan és InterSpar üzletekben, itt pedig előfizethető kedvezményesen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár