2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így cserélt barátként kávét és dohányt a két ellenség

2018. május 18. 16:52 Jeki Gabriella

Kávéból és cukorból szinte mindig hiány volt az amerikai polgárháború (1861-1865) során, ezért a felek gyakran kötöttek kompromisszumot egy jövedelmező csereüzlet reményében. Révén mindkét oldalon amerikaiak álltak, a harctéri barátkozás széles körben elterjedt.

A rabszolgaság és a közös vámpolitika is ellentéteket szított

Bizony keményen meg kellett fizetnie az amerikaiaknak ahhoz, hogy az USA egységes állammá, majd az azt követő gyors fejlődést követően nagyhatalommá váljon a 19. században. Az Egyesült Államok történetének egyik legjelentősebb és legvéresebb, mintegy 970 ezres veszteséget, köztük 620 ezer halálos áldozatot követelő háborút az északi és déli államok közt 1861 és 1865 közt zajló amerikai polgárháború jelentette. Korábban még soha, egyetlen konfliktusban sem veszítettek ennyi embert.

A négy éves, államok közti háborúskodás, a független államok, államszövetségek közti konfliktus a rabszolgaság, a közös vámpolitika és a csatlakozó új államok körüli vitákkal kezdődött. „Az erőviszonyok terén jelentősek voltak a különbségek: míg északon 23 államban mintegy 22 millió lakos élt (nagy bevándorlási mutatókkal) addig délen 11 államban csak 9 millió ember élte életét” – mutat rá Harmat Árpád Péter történész. – „Északon erős ipar, így nagy fegyvergyárak és bányák létesültek, addig délen alig-alig alakult ki ipari központ, és a terület szinte teljesen az európaiakkal való kereskedelemtől függött. Északon 22 ezer mérföldnyi, míg délen csupán 9 ezer mérföldnyi vasútvonal volt. Ugyanakkor az is tény, hogy az északi polgárosodott lakosság járatlan volt a katonáskodásban, kevés volt a harcban gyakorlott tiszt, viszont délen a rabszolgák állandó kordában tartása és a sajátos vidékies életmód miatt a férfitársadalom szinte teljes egészében fegyverforgatásban jártas emberekből állt.”

A négy évig tartó harcok végén a déliek totális vereséget szenvedtek. Az egykori vereséget többen máig is egyfajta traumaként élik meg, mint ami megfosztotta őket a szabadságuktól, önrendelkezésüktől. Az Egyesült Államok történelmének polgárháborút követő 25 esztendejében (1865 és 1890 között) elkezdődött a rekonstrukció. Újjáépítették a szétlőtt városokat, tönkretett vasútvonalakat és elkezdődött a legyőzött országrész gazdasági életének helyreállítása. A legnehezebb feladatot azonban a társadalmi és politikai feszültségek enyhítése jelentette. A békés rendezésre először Lincoln tett kísérletet, majd ezt a munkát folytatta 1865-1869 között Andrew Johnson. Az Amerikai Egyesült Államok csak nagyon lassan heverte ki a polgárháborút és a belső ellenségeskedést, de csak így indulhatott meg a nyugodt fejlődés korszaka.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az amerikai polgárháború, az Amerikai Egyesült Államok legvéresebb háborúja volt, a maga 620 ezer főnyi halottjávalGyorsan összehívott haditanács, melyhez elengedhetetlen a kávé és a dohányLázadó Jancsi és Jenki Vili színes történetei máig nagy sikert aratnak

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár