2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Boldoggá avatták az 1957-ben brutális kegyetlenséggel meggyilkolt Brenner János káplánt

2018. május 1. 13:16 MTI

Boldoggá avatták a kommunizmus áldozataként 1957. december 15-én vértanú halált halt Brenner János katolikus papot kedden Szombathelyen. A rábakethelyi káplán az 1956 utáni időszak első olyan magyar egyházi személye, akit boldoggá avattak.

A több mint tizenötezer ember részvételél tartott latin nyelvű boldoggá avatási szentmise elején Angelo Amato bíboros, az Apostoli Szentszék szentté avatási ügyek kongregációjának prefektusa felolvasta Ferenc pápa levelét, amelyben az egyházfő engedélyezte Brenner János egykori rábakethelyi káplán boldoggá avatását.

A szertartás részeként, a szokásoknak megfelelően Brenner János ereklyéit egy szentségtartóban az oltár mellé helyezték. Külön érdekesség, hogy Brenner József nagyprépost, a boldoggá avatott Brenner János öccse tette ezt. A boldoggá avatási szertartást követő szentmisén a szentbeszédet Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mondja.

Brenner János rábakethelyi káplán az 1956 utáni időszak első olyan magyar egyházi személye, akit boldoggá avattak, a kádári diktatúra első boldoggá avatott áldozata. Brenner két és fél éve volt pap, első állomáshelye volt a nyugati határszélen található Rábakethely, amely ma Szentgotthárd része. A fiatal káplánt meggyilkolásának éjszakáján azzal csalták el a plébániáról, hogy egy haldoklóhoz hívták. A fiatal papot 1957. december 15-én éjjel brutális kegyetlenséggel, 32 késszúrással gyilkolták meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár