2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamarosan kiderülhet, hogy valóban rejt-e titkos termeket Tutanhamon sírkamrája

2018. február 1. 13:45 MTI

Újabb kutatás indul a Tutanhamon sírja körüli rejtély megoldására: egy olasz kutatócsoport szerdán kezdte meg az egyiptomi fáraó luxori sírjában rejlő, esetleges feltáratlan kamrák felkutatását.

A Torinói Műegyetem kutatói radarméréseket fognak végezni a fáraó 1922-ben felfedezett sírjában. Ezekkel az elemzésekkel igyekeznek bizonyítani Nicholas Reeves 2015-ös elméletét.  

A brit egyiptológus Tutanhamonnak a Királyok völgyében felfedezett sírkamrája falait nagy felbontású digitális képalkotási eljárással vizsgálta meg és két befalazott és mindeddig észrevétlenül maradt átjárót talált. Ezek egyike mögött szerinte egy raktárhelyiség, a másik mögött viszont Nofertiti királynő sírja rejtőzhet. Már eddig ismeretlen, üres kamrák felfedezése is hatalmas régészeti szenzáció lenne. 

Nofertitiről DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja. Más elméletek szerint viszont a mostohaanyja volt. Az bizonyos, hogy Nofertiti volt Tutanhamon apjának, Ehnatonnak a főfelesége. 

Ezt követően japán és amerikai szakértők vizsgálták a sírt. A Vatanabe Hirokacu japán szakértő által bemutatott radarfelvételek világosan kimutatták a két helyiséget és az egyelőre azonosításra váró anyagokat. Az amerikai szakértők adatainak elemzésére felkért kaliforniai geofizikus, Dean Goodman a National Geographic magazinnak nyilatkozva azonban elmondta, hogy „ha létezne ilyen üreg, akkor erős visszaverődést tapasztalunk. De egyszerűen nem létezik”.  

Az olasz kutatócsoport új mérései jelenthetik talán az utolsó esélyt, hogy bizonyítsák Reeves elméletét. A kutatást vezető Franco Porcelli szerint a radarképek készítéséhez február 6-ig három különböző, a legújabb technikát használó módszert fognak alkalmazni. Ezekkel a sírkamra feltételezett helye körüli terület szerkezetét 99 százalékos biztonsággal át tudják vizsgálni. A képek kiértékelése viszont hetekig vagy hónapokig is eltarthat. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Radaros vizsgálatot végeznek Tutanhamon sírkamrájában

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár